Ik had wel zin in een dramatische serie. Laat mij maar even lekker janken. Maar het bleek dat 13 Reasons Why óm te janken is.

Het verhaal gaat over Hannah, een meisje dat zelfmoord heeft gepleegd. Ze heeft een aantal cassettebandjes achtergelaten met daarop de 13 redenen waarom ze haar eigen leven nam.

Laat ik in ieder geval íets positiefs zeggen: de gedachte achter deze serie is fantastisch en heeft mijn volledige steun. Pesten is verschrikkelijk en mag veel harder aangepakt worden. Maar dat haalt niet weg dat deze serie de plank compleet misslaat, zoals ik hieronder zal uitleggen. 13 Reasons Why heeft een paar goede punten. Het acteerwerk was bijvoorbeeld realistisch. Als de personages in een andere setting zaten, dan had ik graag meer van dit highschool verhaal willen zien. Maar deze serie is al meer dan genoeg gehyped en het is tijd voor een realitycheck:

Mijn 13 redenen waarom je 13 Reasons Why gerust over kan slaan (ER ZITTEN SPOILERS TUSSEN!! WEES GEWAARSCHUWD!):

1. Te traag

Tijdens het grootste gedeelte van 13 Reasons Why gebeurt er niks noemwaardigs. M’n vriend ging wel eens even weg, en wanneer hij terugkwam kon ik eerlijk zeggen dat hij niks had gemist. Maar vanwege de hype bleven we toch doorkijken.

2. Te lang

Er zijn films met zulke uitgebreide verhalen, dat er een uitgebreide serie van gemaakt kan worden. En er zijn series die hun verhaal teveel uitrekken en beter tot hun recht waren gekomen als het een film van 1,5 uur was. 13 Reasons Why hoort bij de laatste categorie.

13 reasons why

3. Zonde van de cassettebandjes

Want wat een kutredenen zeg. Vrienden komen en gaan. That’s life, girl. En slutshaming is een kloteding om te doorstaan. Het gebeurt ontzettend veel op scholen. Als ik trouwens alleen al naar mijn eigen leven kijk, zie ik het ook verschrikkelijk veel in de gayscene. Maar om dit als redenen te noemen om zelfmoord te plegen?..

4. Hypocriet

Ze durft zich niet uit te spreken over wat ze denkt, maar ze verwacht wel dat ander mensen weten wat ze wil.

5. Over-de-top Feministische bende

Boohoo, mijn kont is uitgeroepen tot het lekkerste kontje van de hele school. HOE DURVEN ZE!!??
Een uitleg: Op school worden vaak lijstjes gemaakt. Bij Hannah ook. Eentje waarop de mooiste uiterlijke kenmerken van meisjes wordt gezet. Hetzij de lippen, ogen, borsten, et cetera. Hoewel er positieve dingen op staan, wil niemand als een stuk vlees gezien worden, maar in de serie trekt Hannah het haar wel érg persoonlijk aan.

13 reasons why

Die lijstjes zie je in Nederland ook veel. Mijn nichtje vertelde me dat ze ook eens zo’n lijstje stond. Jongens praatten uitgebreid over haar vormen en maten. Zelfs in haar bijzijn. Ik erken dat het super onbeschoft en ongemakkelijk is. Weet je wat zij deed? Ze sprak die kerels erop aan. En hield de eer aan haarzelf toen ze niet de moeite deden om haar te begrijpen. Super tof en redelijk van haar. Daar hoeven geen scheermesjes aan te pas te komen.

6. Mindfucker

Er wordt constant op mensen ingepraat dat het allemaal hun schuld is. Natuurlijk gebeuren er gemene dingen. Mensen kunnen kut zijn. Maar er is (naast Hannah zelf) maar 1 iemand die echt Hannah haar dood op zijn geweten heeft. De rest wordt knettergek gemaakt om elk dingetje dat ze hebben gedaan. Hannah heeft totaal geen oog voor hun gevoelens en motivaties.

7. Hannah neemt haar échte vrienden voor lief

Hannah zeurt dat ze geen vrienden heeft. Maar er zijn twee jongens die er steeds voor haar zijn. Een tweetal dat met een schuldgevoel achtergelaten worden.

8. Hannah neemt haar familie voor lief

Hannah haar ouders geven duidelijk ontzettend veel om haar. Ze proberen met haar te praten en tot haar door te dringen. Zelfs nadat ze iets verschrikkelijk stoms deed, waren ze maar eventjes boos. Ze lieten weer weten hoeveel ze van haar hielden. Maar Hannah wilde ze niet belasten met haar leven, maar wel met haar zelfmoord…

13 reasons why

9. Vrouwenlogica is geen logica

Clay, het hoofdpersonage, biedt haar constant hulp aan. Vooral tijdens ‘die ene avond’. Hij probeert meerdere keren met haar te praten, maar viswijf Hannah blijft schreeuwen dat hij weg moet. “Die gore klootzak komt op mijn bandje!” zal ze wel gedacht hebben. En waarom? Hij ging daadwerkelijk weg toen ze dit meermaals gebiedde. Where is the fucking logic?!

10. Rot op met je hulp!

De donkere man, volgens mij haar decaan, is niet erg tactisch met zijn woorden. Maar ondanks zijn OVERDUIDELIJK drukke leven neemt hij de tijd om met haar te praten. Hij biedt Hannah hulp aan. Hij roept haar zelfs nog van alles na, terwijl madam zijn kantoor uitstormt. Buiten het kantoor blijft ze wachten, totdat hij haar achterna komt. Wanneer hij dat niet doet, besluit ze hem ook de schuld te geven.

11. Rare reacties op situaties

Niet alleen Hannah is een rare vogel. In een groep vrienden vertelt een jongen aan z’n vriendin dat ze verkracht is, terwijl de verkrachter erbij staat. Wat doet het meisje? Die slaat haar vriend, omdat hij haar had moeten helpen… De verkrachter krijgt geen eens een boze blik.

12. Niet vermakelijk

Ik heb de serie uitgekeken om erachter te komen waar de heisa nou vandaan kwam. Nou mensen, bespaar jezelf de moeite. 13 afleveringen van 55 minuten per stuk zijn bijna 12 uur aan verspilde tijd. Zoals ik al bij punt 1 zei: er gebeurt bijna niks noemenswaardigs. Er zijn zoveel leukere series, zelfs als je even wilt huilen.

13. Zelfmoord is blijkbaar wél de oplossing

Hannah haar cassettebandjes zetten van alles in werking. Waardoor de zogenaamde schuldigen boeten. Haar zelfmoord bereikt z’n doel…
In Amerika heeft 13 Reasons Why de hoogste kijkwijzerleeftijd gekregen en psychologen raden deze serie af, want 13 Reasons Why moedigt exact hetgeen aan waar het zo op tegen is: zelfmoord plegen.

13 Reasons why


Nog niet ontmoedigd? 13 Reasons Why kun je gewoon op Netflix bekijken. Sterkte!