Review | Black Mirror
9Overall Score
Reader Rating 0 Votes
0.0

Black Mirror is (wat mij betreft) een van de origineelste series die er de laatste jaren te zien is. Het verbaast me dat het grote publiek deze serie heeft omarmd; Black Mirror is niet bepaald gezellige familie televisie. Al sinds 2011 laat deze serie zien welke impact technologie op het leven heeft.

Dat begrip technologie moet je wel ruim nemen. Het gaat niet over de technologie waar we op dit moment dagelijks mee geconfronteerd worden. In Black Mirror zien we mensen met geheugenkaarten, we zien mensen die in een horrorgame belanden die compleet gebaseerd wordt op hun eigen gedachten, mensen die na hun dood door middel van technologie in een andere wereld kunnen zijn. Kortom: bizarre situaties. De ene aflevering is wat meer sci-fi dan de ander, maar stuk voor stuk blijven het interessante verhalen. Duistere, interessante verhalen. Dat dan weer wel.

Wrang

Black Mirror laat (meestal) een wrange nasmaak achter. Elke aflevering vertelt in een uur tijd een nieuw verhaal. De muziek, het kleurgebruik en de personages zijn over het algemeen sober. Omdat iedere aflevering op zichzelf staat, maken we met name kennis met het hoofdpersonage en een beperkt aantal bijpersonages die het verhaal vooruit helpen. De informatie wordt prachtig gedoseerd gebracht aan de lezer en er wordt geen woord te veel gezegd. Black Mirror is bijster goed geschreven.

Charlie Brooker

Een van die schrijvers is Charlie Brooker. Tevens de bedenker van Black Mirror. Deze man is ook werkzaam als scenarioschrijver voor een heleboel series en daarnaast is hij criticus. Een gevreesde ook nog! Brooker’s gevoel voor humor staat erom bekend zowel bijtend als pessimistisch te zijn; iets wat je ook terugziet in deze succesvolle serie.

Netflix Original

De rechten van Black Mirror zijn enige tijd terug overgekocht door Netflix. Dat maakt de serie nu dan ook een ” netflix original”. Momenteel kun je drie seizoenen bekijken, dat is dus dertien uur aan bizarre verhalen die niet altijd even duidelijk zijn. In de ene aflevering weet je direct welke sci-fi touch erin zit verwerkt, bij de andere aflevering wordt pas op het einde duidelijk waar je nou in hemelsnaam een uur naar hebt gekeken.

De serie is niet voor luie kijkers die alles het liefste meteen helder hebben voor zichzelf. Black Mirror laat je nadenken. Het is puur genot voor diegenen die ervan houden!

De personen die deze technologische ontwikkelingen bedenken verdienen alleen daarom al een dikke thumbs up, maar het wordt nog fascinerender gemaakt door de interessante situaties waar de personages in belanden. Alles gaat om keuzes maken. Morele keuzes over reputatie en relaties zijn aan de orde van de dag. En zelfs als de personages een keuze hebben gemaakt, voel je al aan dat het waarschijnlijk niet de juiste was. Maar wat hadden ze anders moeten doen? Keuzes, keuzes, keuzes.

Gigantische spanningsboog

De spanning van Black Mirror zit hem niet alleen in de morele keuzes, maar ook in het feit dat je weet (ja, je wéét) dat het niet best kan eindigen, maar wat als het dat wel doet? En geloof me: Charlie Brooker heeft de serie niet zo gemaakt dat het alleen maar ellende is. Je blijft erin hangen, je moet het afkijken, je moet weten of het dit keer wel goed komt.

Black Mirror – the movie

Het gerucht gaat (ik heb niet voldoende onderzocht of dit ook door de makers al ergens is bevestigd – luie journalistiek) dat één van de afleveringen van Black Mirror zal worden omgetoverd tot een film. Het zou gaan om ”The Entire History Of You”. Een aflevering waarin we een echtpaar volgen dat een soort audiovisuele geheugenchip bezit. Zij kunnen al hun herinneringen daarin opslaan en deze herinneringen kunnen zowel afgespeeld worden in hun eigen hoofd, als op een scherm, zodat anderen ze ook kunnen zien. Wanneer de man ervan overtuigd raakt dat zijn vrouw gevoelens heeft voor een ander, hoeft hij alleen maar in haar geheugen te kijken om te zien wat haar geschiedenis is met dit personage.

Mocht er daadwerkelijk een film komen, dan ben ik heel nieuwsgierig hoe die eruit komt te zien.

Black Mirror nog niet gekeken? Doen!

Echt. Je hoeft geen fan te zijn van series, of zelfs van tv-hangen om het te kunnen waarderen. Het schrijfwerk is grandioos, de acteurs zijn allemaal goed en als je het niks vindt, heb je maar een uur van je leven verspild. Alle drie de seizoenen van Black Mirror kun je op Netflix bekijken.

Heb jij de serie al gekeken? Laat me dan vooral weten wat je ervan vindt!