Review | Sherlock
10Overall Score
Reader Rating 0 Votes
0.0

Inmiddels is het al bijna zeven (!) jaar geleden dat de allereerste aflevering van BBC’s Sherlock te zien was. Seizoen 4 ging een maand geleden in première en als we hoofdrolspeler Benedict Cumberbatch moeten geloven, was dat het laatste seizoen van de serie. Het is dus wel een beetje huilen met de pet op, maar dat betekent niet dat we het er niet even over kunnen hebben. Met name omdat de herhaling van dat laatste seizoen eraan komt.

Ben je nog niet bekend met de serie, kruip dan als een malle achter Netflix (of kruip je ”voor” Netflix?) want daar staan de eerste drie seizoenen, inclusief bonus aflevering, gewoon op. De serie telt anderhalf uur per aflevering, maar alle seizoenen bestaan dan ook uit slechts drie afleveringen. Makkelijk in te halen dus! En dat zal je ook doen… cliffhangers… Cliffhangers everywhere.

De Sherlock van nu

Sherlock Holmes is in een hedendaags jasje gestoken. Het gebruik van moderne technologie was ook wel noodzakelijk: hoeveel verfilmingen van dezelfde verhalen konden we nog verdragen?

Holmes is een hoog functionerende sociopaat die onvoorspelbaar en anti-sociaal is. Een goudeerlijke man zonder gevoelens. Zijn maatje, dr. Watson uiteraard, brengt het geheel mooi in balans met zijn Britse beleefdheid. Alle afleveringen van Sherlock staan op zichzelf, maar er zit wel een heel duidelijke lijn in. Het is dan ook aan te raden gewoon bij aflevering 1 te beginnen, omdat het verhaal daardoor een extra laag krijgt en je als kijker verbanden kunt leggen.

Sherlock

De cliffhangers van de seizoenen zijn uiteraard wel (deels) gekoppeld aan de eerste aflevering van een nieuw seizoen en man man man! Wat is het daardoor moeilijk om de verleiding te weerstaan nógmaals anderhalf uur op de bank te zitten.

We zien ook in deze serie de ”trouwe” vijanden van Sherlock terugkomen. Vergeet daarbij zeker niet de bonusaflevering van seizoen 3 te bekijken, want daar zien we Mycroft Holmes in zijn originele omvang. Prachtig!

Cast en acteurs

Voor het geval je het nog niet wist: Sherlock is briljant (en daarmee bedoel ik écht briljant) gecast. Benedict Cumberbatch tilt Sherlock als personage echt tot ver boven het plafond. Briljant! Of had ik dat al gezegd?
Martin Freeman maakt het geheel tot een prachtige harmonie. En de schrijvers! Oh, de schrijvers! Wat een geweldig stukje werk is er aan de gang. Ernst, humor, spanning en persoonlijke banden worden tot in detail, zonder overkill (heel belangrijk) aan de kijker gebracht. Zij maken, samen met de acteurs, personages waar je hoe dan ook van gaat houden.

Overige rollen zijn weggelegd voor Rupert Graves (als detective inspector Greg Lestrade), Una Stubbs (als mrs. Hudson) en Mark Gatiss (als Mycroft). Leuk detail: Mark Gatiss is niet alleen te zien als broer Holmes, hij is tevens de executive producer, bedenker en co-schrijver van de serie.

Tijd om te gaan kijken

Sprankelende personages en een heleboel spanning, denkwerk en humor: Sherlock heeft het allemaal. Het vierde seizoen staat uiteraard nog niet op Netflix, maar is vanaf 16 februari om 21.00 uur weer te zien op BBC First. En ik raad je ten strengste aan die datum en dat tijdstip te blokken in je agenda. Geloof me: het is een van de beste series die er momenteel te zien is.