Review | Assassins Creed the movie
0Overall Score
Reader Rating 0 Votes
0.0

Onlangs schreef ik een stukje over de filmprojecten van Ubisoft, de eerste echte blockbuster is sinds begin januari 2017 te zien in de Nederlandse bioscopen: Assassin’s Creed.

Het is altijd maar afwachten of een game verfilming een succes gaat worden, meestal zijn de mogelijkheden in films toch iets beperkter door het budget, of zijn de scripts zo ingewikkeld geworden dat alleen de echte fans van de game het nog snappen. Niets van dit alles bij Assassin’s Creed! Het verhaal is voor iedereen goed te volgen, zowel voor die-hard fans als first timers. De special effects in de film zijn grandioos, helemaal in de 3D uitvoering die ik heb gezien bij Pathé.

Is de film een vervolg op één van de games uit de Assassin’s Creed serie?

Dit had gekund, maar nee. De film is een los staand deel en speelt zich af in het hedendaagse met terugblikken naar het Spaanse Andalusië in het jaar 1492. Dat jaartal klinkt bekend. Klopt! In 1492 ontdekt Columbus ‘De Nieuwe Wereld’ en laat hij nou ook nog een keertje voorbij komen in de film!

Assassin's Creed Aguilar scene

Hoofdrolspeler Michael Fassbender speelt de rol van Callum Lynch, een ter dood veroordeelde wachtend op zijn vonnis. Wanneer het zo ver is wordt hij met een injectie gedood, althans dat denkt hij. Maar in plaats daarvan ontwaakt hij bij Abstergo Industries in een enorm high tech laboratorium aan de rand van Madrid. Bij de kenners gaat er nu een belletje rinkelen; Abstergo, die zijn toch voor de Tempeliers en tegen de Assassins? Klopt. De eeuwenoude strijd tussen vrede door controle en vrede door vrije wil. Alleen weet Callum op dat moment nog niet dat hij voor de slechteriken werkt.

Assassin's Creed Abstergo lab

Abstergo Industries is al jaren op zoek naar de Apple of Eden. Deze bevat zaden van de eerste menselijke ongehoorzaamheid en is daarom van groot belang voor de vrije wil van de mens. Abstergo wil de appel juist in handen krijgen om de mensheid te controleren. Niks vrije wil.

Maar waarom is juist Callum Lynch gekozen door Abstergo? Zij hebben ontdekt dat Callum een nakomeling blijkt te zijn van Aguilar de Nerha, lid van een geheim broederschap dat tegen de Tempeliers Orde strijdt en de Apple of Eden beschermt. Aguilar blijkt degene te zijn die de Apple of Eden voor het laatst heeft gezien. En Abstergo wil dat Callum er achter komt waar de appel is.

Assassin's Creed Animus

Hiervoor hebben ze een virtual reality machine gebouwd, de Animus, een soort gigantische robotarm waaraan Callum wordt verbonden.

Door heel wat abacadabra met synchroniseren enzo kan hij nu de gedachten van zijn voorvader Aguilar zien. En dan begint de pret! Je ziet Callum als Aguilar over daken rennen, er van af springen, paardrijden en nog veel meer dingen doen terwijl hij aan die Animus hangt. Die beelden zijn echt super vet gemaakt.

Door zijn tijdreizen in de Animus krijgt Callum last van hallucinaties. Dan zie je hem in een lege ruimte vechten tegen een denkbeeldige Aguilar. De hele film bestaat uit flashbacks naar 1492, vol actie en zijn verblijf in het Abstergo lab. Daar ontmoet hij ook andere Assassins, waardoor hij erachter komt voor wie hij daadwerkelijk aan het werk is.

Assassin's Creed jumps

Het einde van de film laat genoeg ruimte open voor een vervolg, wat er dan ook zeker wel gaat komen gezien de opbrengst in de eerste maand (in de VS kwam de film vlak voor kerst uit).

Tijdens de film heb ik nog geprobeerd te zoeken naar aanwijzingen voor een nieuw deel in de game reeks, maar duidelijke aanwijzingen daarvoor heb ik niet kunnen vinden. Maar ook die gaat er vast en zeker komen. Assassin’s Creed is een must see voor de fans van de game maar zeker ook voor alle liefhebbers van science fiction en actiefilms.