Let op! Zelda: Breath of the Wild soort-van-spoilers!

Het einde van Zelda: Breath of the Wild lijkt behoorlijk definitief. Nadat je Ganon in zijn puurste, meest kwaadaardige vorm hebt verslagen, is het land van Hyrule gered en is de vrede terug. Zelda bedankt je, is nog steeds niet je vriendinnetje en het leven gaat verder. En dan nu voorgoed. Of toch niet?

Als Ganon zijn laatste eindbaasvorm aanneemt vertelt Zelda het volgende: ‘Ganon was born out of a dark past. He is a pure embodiment of the ancient evil that is reborn time and time again… He has given up on reincarnation and assumed his pure, enraged form.’

Die laatste zin doet vermoeden dat dit de laatste keer is dat Ganon herrijst. Het klinkt alsof hij al zijn kracht heeft verbruikt om in dit enorme beest te transformeren, gevormd uit pure kwaadaardigheid. Zijn laatste poging vergt zoveel, dat hij moet afzien van verdere reïncarnaties.

Maar als we er een vertaling van de Japanse tekst uit deze cutscene bij pakken, suggereert Zelda’s verhaal het compleet omgekeerde:

‘He’s an embodiment of hatred and grudge that arose in distant antiquity and revives again and again no matter how many times he’s destroyed. This form was born from his obsessive refusal to give up on revival…’

Hieruit maak ik op dat juist de wil om het nooit op te geven, Ganon de kracht geeft om deze vorm aan te nemen. Hoe vaak hij ook verwoest wordt, hij komt altijd terug en zal dat blijven doen. Dit geeft de tijdlijn een veel ‘opener’ einde dan in de Engelse versie.

Wie heeft er gelijk? Dat is moeilijk te zeggen. Het Engels is niet zozeer een vertaling van het Japans, want meestal worden deze scripts tegelijk geschreven. Wel is het interessant om hier een andere fantheorie aan te koppelen, namelijk die van de merged timeline.

Zoals de doorgewinterde Zeldaspeler wel weet, worden de games vaak op drie tijdlijnen geplaatst. Alledrie zijn zij een afsplitsing die gebeurt na Ocarina of Time.

  • In de Adult-timeline verslaat Link Ganon en wordt hij teruggestuurd in de tijd om zijn zeven verloren jaren te herleven. Hieronder valt onder andere de Wind Waker-game.
  • In de Child-timeline reizen Link en Zelda terug in de tijd om de koning van Hyrule te waarschuwen voor wat Ganon van plan is. Ganon wordt geëxecuteerd en de rest van de gebeurtenissen van Ocarina of Time worden zo voorkomen. In deze tijdlijn zitten ook Twilight Princess en Four Swords.
  • De Downfall-timeline is wanneer Link wordt verslagen door Ganon in Ocarina of Time. Hierin spelen klassiekers als A Link to the Past en Link’s Awakening zich af.

Aangezien Breath of the Wild referenties bevat naar gebeurtenissen uit alledrie de tijdlijnen, en bovendien zo’n 10,000 jaar later afspeelt is het niet compleet uit te sluiten dat Breath of the Wild zich op een moment afspeelt dat deze tijdlijnen op een bepaalde manier weer zijn samengekomen. Deze nieuwe Zelda game zou zo maar een afsluiter kunnen zijn, of een soort conclusie van afgelopen spellen.

Wat denk jij? Is het afgelopen voor Ganon, is dit het laatste avontuur in de tijdlijnen? Of zullen hij, en de Hero of Time, voor altijd blijven reïncarneren om de strijd aan te gaan met elkaar?

Bron: Legends of Localization