Op 11 augustus ging ‘ie in premiere: Atypical. De Netflix original is dus nog maar net te bekijken, maar al zo’n groot succes dat de aankondiging voor seizoen 2 op 14 september werd gedaan. De kijkers die hooked zijn hoeven dus niet in spanning te wachten of er een vervolg komt.

Atypical: het verhaal

In Atypical volg je Sam. Een 18-jarige, autistische jongen die heeft besloten dat hij gaat daten. Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar dat is het niet. Niet voor Sam in elk geval. Hij is dol op Antartica en biologie en denkt dat hij met zijn enorme interesse voor deze twee dingen, de meisjes wel voor zich kan winnen. Hij komt natuurlijk al gauw bedrogen uit.

Onze hoofdpersoon vertelt de dingen zoals ze zijn. Zo zegt hij op een van zijn eerste dates tegen een meisje dat ze mooi is. Ze reageert door te zeggen dat ze haar neus iets te groot vindt, waarop de jongen opkijkt en zegt: ‘Ja dat is ook zo. Maar de rest is mooi.’

Sam heeft nog veel te leren. En met zijn gezin aan zijn zijde zou dat goed moeten komen, maar dat komt het – uiteraard – niet.

Uren (dom) vermaak

Atypical is een typical teenage serie, maar niet getreurd: ook voor de volwassen kijkers is er genoeg om te lachen. Sam houdt lijstjes bij met regels, zodat hij weet hoe hij moet zijn of reageren. Hij heeft een enorme crush op Julia, zijn therapeute en zij weet van niks. Zijn vader is een onhandige man in contact, zijn moeder wil dat hij voor altijd klein blijft en zijn zus probeert ervoor te zorgen dat hij niet helemaal de pispaal van school wordt. Zet al deze karakters bij elkaar en het zorgt voor uren dom vermaak.

Echte mensen

Hoe verder de serie vordert, hoe mooier de karakters zich ontwikkelen. De opzet is dan simpel, maar in Atypical krijgen we wel echte mensen met echte gebreken te zien. Ze zijn geloofwaardig, onbedoeld grappig en Keir Gilchrist is perfect gecast voor de rol van Sam. Zijn timing is prachtig en zijn gezichtsuitdrukkingen briljant.

via GIPHY

De complete cast is er eentje om van te houden. Ze sprankelen en Atypical is mooi geschreven. Het bouwt op, er zitten weinig fouten in en het voelt echt als een reallife soap waar je even gezellig bij in huis mag kijken.

Seizoen 2

Het eerste seizoen van Atypical bestaat uit tien afleveringen die allemaal een half uur duren. Lekker voor tussendoor, maar stiekem nog veel fijner om op een brakke zondag in één keer te kijken. We moeten even wachten tot we seizoen 2 kunnen bekijken, maar het einde van seizoen 1 laat in elk geval een goede cliffhanger zien.

Het lijkt een interessant tweede seizoen te worden, waarin Sam hopelijk steeds meer zijn plek in de wereld kan vinden.