Backlog Gaming - Murdered: Soul Suspect
Meeslepend verhaalKippenvel!Creepy sfeer
Repetitieve gameplayGroot deel van het verhaal pas te zien na het verzamelen van (veel) itemsMist hier en daar wat tempo
6.9Overall Score
Graphics7.5
Gameplay6
Story8.5
Replay5.5
Reader Rating 0 Votes
0.0

Backlog Gaming: Ken je dat? 300 games in je Steam Library maar slechts 15 geïnstalleerd? Bundeltje hier, package deal daar… Binnen no time staat je lijst zo vol dat je niet meer weet waar je moet beginnen. Zonde! Ik besloot daarom om een game uit mijn bibliotheek te pakken en die minstens 2 uur te spelen. Deze keer: Murdered: Soul Suspect.

Murdered: Soul Suspect was voor mij één van de redenen om de Humble Square Enix Bundle te kopen. Desondanks was ik er niet aan toegekomen om hem ook daadwerkelijk te spelen. Op een eenzame, donkere avond installeerde ik de game maar eens. Moord, geesten, demonen… Wat kon er misgaan?

In deze spooky RPG kruip je in de huid van detective Ronan O’Connor. Je bent op zoek naar de Bell Killer, de seriemoordenaar die de stad Salem al jaren teistert. Zelf heb je ook een appeltje met hem te schillen: jij was zijn laatste slachtoffer. Normaal gesproken heeft de moordenaar het gemunt op jonge vrouwen, dus het is duidelijk dat je hem te dicht op zijn huid zat…

Een dode detective zijn heeft zo zijn beperkingen. Zo kun je geen voorwerpen oppakken en geen gesloten gebouwen in. Gelukkig krijg je hulp van Joy, een jong, paranormaal begaafd meisje dat op zoek is naar haar moeder. Terwijl je Joy helpt bij  de zoektocht naar haar moeder lijkt het spoor van de Bell Killer haar akelig vaak te volgen…

Ik kan veel zeggen van Murdered, maar ik heb zelden zo gespannen zitten spelen. En dat heeft niet zozeer te maken met het verhaal, maar met de Demons. Van het geluid alleen al gingen mijn nekharen overeind staan. Bij Demons draait alles om stealth en dat maakt het geheel nog wat spannender. Allereerst moet je ervoor zorgen dat ze je niet zien, en dat is nog best lastig als er 3 of 4 in één ruimte zitten. Vervolgens moet je ze van achter besluipen en met een random toetsencombinatie uitschakelen. Druk je op de verkeerde toetsen of word je ontdekt, dan moet je je verstoppen. En heel hard hopen dat ze je niet vinden.

Er zijn wat punten geweest waarop ik dacht: ik kap ermee en zoek de ontknoping wel op internet. Laat ik eerlijk zijn: na een stuk lastige gameplay wil ik gewoon beloond worden. Dat gebeurde me net iets te weinig in Murdered. Of misschien was het slechts de volgorde: dat ik na een gebouw vol Demons een korte cutscene volgde, en ik dan eerst weer een eind door de stad moest dwalen voor het verhaal daadwerkelijk verder ging. Een deel van dat gebrek valt ook te wijten aan het feit dat je voor veel delen van het verhaal items moet verzamelen. Daardoor heb ik het idee dat ik veel gemist heb, maar de game was ook weer niet zo leuk dat ik uren rondjes ga lopen. Dat deed ik sowieso al meer dan genoeg.

Het verhaal dreef me om door te gaan, maar ik gaf niet écht om de personages. Omdat ik veel van mijn eigen Memories tegenkwam in de stad leerde ik mijn personage kennen, maar voor de rest gold dat niet. De stad Salem kon me gestolen worden en Joy vond ik een beetje te cliché. De ontknoping zag ik van iets te ver aankomen om er echt door geraakt te worden. Al met al zeg ik: het is maar goed dat ik een kat kon besturen, anders was ik al gauw afgehaakt.

Murdered: Soul Suspect is een game in de categorie: geweldig idee, jammer van de uitvoering. Het is leuk voor een eenzame, donkere avond vol kippenvel, maar duurt daar stiekem net te lang voor. Wel combineert dit spel een stuk detective met horror en dat is een interessante combinatie. Ben je een liefhebber van beiden, dan zul je je met dit spel flink kunnen vermaken. De volle prijs zou ik er niet voor betalen, maar als je hem eens in een goede deal tegenkomt is hij best leuk om eens te spelen.

Murdered: Soul Suspect kost 29,99 op Steam