De Witcher 3 was een ongekend succes. Deze populaire rpg werd gereleased in 2015 en sleepte award na award binnen. Twee jaar en twee uitbreidingen verder, wordt het dan niet eens tijd voor een opvolger? En hoe zou dat werken?

Een nieuw verhaal

Net zoals the Witcher 1, 2 en 3 zal een opvolger een origineel verhaal moeten hebben. Hoewel fans van de boeken vaak hoopten dat ze de verhalen zouden kunnen herbeleven in een game, is er tot nu toe altijd een nieuw verhaal de leidraad geweest van de games. En dat is ook de kracht: de consequenties van je keuzes zijn onvoorspelbaar. Dat houdt het spannend, want je weet pas veel later of je de juiste keuze hebt gemaakt. Er zou dus wederom een nieuw verhaal moeten komen voor de Witcher 4.

Geralts verhaal is klaar. Het slot laat geen losse eindjes over waaraan verder kan worden gebreid. De eerstvolgende waar je dan aan denkt is natuurlijk Ciri. Zij begint aan een nieuw deel van haar leven. Het is onwaarschijnlijk dat ze ooit vrij zal zijn van achtervolgers. Los van een handjevol mensen en een elf, zullen er weinig zijn die ze echt kan vertrouwen.

Die setting zou flink wat action-consequence quests kunnen opleveren die the Witcher serie zo’n succes maakten. Maar hoewel een game met Ciri geweldig zou zijn, is zij geen Witcher. Ze heeft wel de training gevolgd in Kaer Morhen maar ze is nooit de mutaties ondergaan. Dat maakt haar eigenlijk al ongeschikt als protagonist van een Witcher game.

Een nieuwe Witcher game zou daarom met een nieuw verhaal én een nieuwe protagonist moeten komen. Of dat gaat gebeuren valt te betwijfelen.

Dit zegt CD Projekt Red

Komt er dan überhaupt nog wel een opvolger? ‘Het is te vroeg om het erover te hebben,’ zei CEO van CD Projekt Red toen hen daar een paar jaar geleden naar werd gevraagd, ‘dat zou niet eerlijk zijn tegenover de fans. We werken al zo’n 12 jaar binnen deze wereld en ik denk niet dat dit al het einde is.’ En steeds als er gevraagd wordt naar een opvolger van TW3, blijft het antwoord: misschien. Wel is duidelijk dat ze ook bij CD Projekt Red vinden dat Geralt geen vervolg zal hebben. Dus: misschien komt er ooit een nieuwe Witcher game, maar dan met een volledig nieuwe Witcher.

Cyberpunk 2077

Dat wil niet zeggen dat ze stil zitten bij CD Projekt Red. In 2012 kondigden ze al hun nieuwe game aan: Cyberpunk 2077. Dit wordt wederom een rpg. Het verhaal speelt zich af in Night City, waar inwoners met elkaar communiceren in een vreemde taal. Om deze taal te begrijpen kun je een vertaal-implantaat aanschaffen. Hoe beter het implantaat dat je aanschaft, hoe beter de vertaling wordt. Met “braindance”, een apparaatje dat in directe verbinding staat met je brein, laat de speler ook de emoties, gedachtengang en bewegingen van een ander ervaren.

De releasedatum werd gelegd tussen 2017 en 2021. Momenteel staan er nog vacatures open bij CD Projekt Red voor programmeurs en ontwikkelaars, dus een release is op zijn vroegst te verwachten in 2018. Wel wordt er met een groter team en een betere engine aan de game gewerkt, en er is al een multiplayer functie beloofd. En ook de teaser ziet er al veelbelovend uit. Hoewel dit weer een heel andere setting wordt zal een eventuele verwijzing naar de Witcher franchise vast niet uitblijven, aangezien Ciri de wereld van Cyberpunk 2077 aan Geralt beschrijft in The Witcher 3.

Maar het is duidelijk: een Witcher 4 is dus niet in zicht. Voorlopig mogen we uitkijken naar deze veelbelovende game: