We krijgen veel uitnodigingen om de nieuwste films te checken. Dat is super tof, maar een kleine website kan niet overal bij zijn. Gelukkig is daar een oplossing voor: ouderwetsch naar de bioscoop. Deze week speciaal voor de nieuwe animatiefilm ‘Kapitein Onderbroek’.

Het leuke aan animatiefilms is dat ze letterlijk voor het hele gezin zijn. De kleintjes doe je er sowieso een groot plezier mee en volwassenen kunnen meestal lachen om de grapjes die de kids niet meteen begrijpen. Of (geef toe) je lacht zelf net zo hard mee als je kind.

Dit jaar kunnen we ook zeker weer lachen. We kregen Verschrikkelijke Ikke 3 én natuurlijk Boss Baby (wat echt een leuke film is trouwens). Kapitein Onderbroek lijkt door de omschrijving ook een film die je wel moet checken, maar of dat helemaal zo is…

Kapitein Onderbroek: de superheld met het uiterlijk van een baby

We volgen George en Harold. Twee beste vrienden die altijd grapjes uithalen en na schooltijd stripboeken maken. Kapitein Onderbroek is een van hun striphelden. Het is een uit de kluiten gewassen baby die de wereld redt van al het kwaad.

Kapitein Onderbroek

Als George en Harold voor de zoveelste keer bij het chagrijnige schoolhoofd moeten verschijnen en hij de twee uit elkaar dreigt te halen, hypnotiseren ze hem voor de grap. Maar het chagrijnige schoolhoofd wordt daadwerkelijk omgetoverd in hun zelfbedachte superheld. En dat is niet zo leuk als het in eerste instantie lijkt.

De uitvoering van Dreamworks

Kapitein Onderbroek is een groot succes dat veel mensen natuurlijk kennen van de originele auteur Dav Pilkey. De synopsis klinkt als een grappig avontuur en blijft heel dichtbij het oorspronkelijke werk, maar de uitvoering van Dreamworks valt – stiekem – een beetje tegen.

De film is grafisch simpeler dan we gewend zijn, maar dat maakt niet eens zo veel uit. Het zijn de clichés die het een beetje vlak maken. De humor is voor kinderen waarschijnlijk om te gieren, maar als volwassene kun je er niet zo veel mee. Natuurlijk is daar wel wat voor te zeggen, want zulke films worden gemaakt voor de kleintjes en als je er zelf om kunt lachen dan is het mooi meegenomen.

Kapitein Onderboek

De vaart gaat eruit

En ach… misschien zijn we ook wel verwend, door alle minions, het huis dat met ballonnen omhoog wordt getrokken en zingende dieren… maar Kapitein Onderbroek valt niet echt binnen dat rijtje. De film is geen straf, maar de onderbrekingen van George en Harold (om de kids uit te leggen hoe en wat) zijn ergens storend. Met name in de laatste spannende scene.

De hele strijd wordt uit een climax gehaald omdat het ineens verteld wordt door de twee jongens. Het gevecht gaat te lang door. De vaart gaat eruit en dan komt er ook nog een slotscene die vluchtig alle eindjes aan elkaar knoopt en moraal bevat. De (kleine) kijker moet plots gaan inzien waarom liefde alles overwint.

Kapitein Onderbroek

Kapitein Onderbroek wil iets vertellen over vriendschap, maar dat komt een beetje gehaast. Er worden enkele grapjes gemaakt over het kleine budget voor de film, maar op verhaallijn en karakterontwikkeling hoef je dan niet in te leveren, toch?

Conclusie

Kapitein Onderbroek zal voor de kinderen ongetwijfeld een heleboel plezier geven en daar gaat het natuurlijk om bij animatie. Voor de volwassenen zit er te weinig in om echt van te genieten. Het verhaal wiebelt wat en is niet heel erg interessant voor de wat oudere kijker. Desalniettemin is het een liefdevol verhaal waarin we twee vrienden zien strijden om alles wat hun lief is.

Aangezien de film officieel ‘Kapitein Onderbroek: Het eerste grote avontuur’ heet en de schurk nog niet overmeesterd is, verwacht ik wel een tweede deel. Of ik me geroepen voel om het te kijken, laat ik nog even in het midden. Maar mocht jij kinderen hebben die in de fase zitten waarin ze poepgrapjes helemaal geweldig vinden, dan is dit de film voor ze. Dat beloof ik.