De Switch is al even uit en tegenwoordig zelfs daadwerkelijk leverbaar bij de meeste winkels. Nu er ook wat grote releases aankomen, wordt het steeds aantrekkelijker om deze hybrid console aan te schaffen. Voor de graphics hoef je het natuurlijk niet te doen, maar dat is niet waar Nintendo om draait. Een Switch koop je vooral om je weer eindeloos te kunnen verliezen in de wereld vol met de personages waarmee je bent opgegroeid.

Natuurlijk wil je dat wel een beetje comfortabel doen.

Helaas heeft Nintendo geld nodig dus geen van je vorige Nintendo controllers zijn compatible met de Switch. Daarnaast is het natuurlijk een compleet nieuwe console, en geen Wii U 2. Wel krijg je 2 Joy-cons bij je Switch. Deze kun je aan de console zelf bevestigen, apart van elkaar gebruiken voor bijvoorbeeld een potje Kart, of in een handige handgrip klikken.

Maar daarnaast is er ook nog een Pro Controller te koop. Deze lijkt erg op de Xbox controller, maar ligt – eerlijk gezegd – iets lekkerder in de hand. Wel vind ik de analog stick iets minder prettig in gebruik. Ik merk dat ik de neiging heb om de sticks van de Pro Controller ‘over te pakken’ naar een hoger stuk van mijn duim, omdat ik net iets te hard moet drukken. Dit is soms vervelend in spellen als Breath of the Wild omdat daarin bij het lopen, de joystick constant tegen je duim hangt. Dit is slechts een klein nadeel, want voor de rest is de Pro Controller heel comfortabel in gebruik.

switch nintendo handgrip vs pro controller

Maar de vraag blijft: als je al twee controllers krijgt bij je Switch, waarom zou je dan 70 euro uitgeven aan één extra controller? Voor 80 euro kun je namelijk ook twee extra Joy-cons aanschaffen.

Het antwoord daarop ligt een beetje in wat voor games je speelt. Ik vond de Pro controller wel echt een toevoeging bij Zelda, hij is namelijk veel prettiger dan twee Joy-cons in een handgrip. Ik kon voor mijn gevoel makkelijker kleine bewegingen maken en dit maakte de vele speeluren echt wat intenser. Maar heb je de Switch aangeschaft om samen met vrienden veel multiplayers als Mario Kart te spelen, dan is een extra paar Joy-cons een betere investering. Voor 80 euro ben je dan klaar en kun je gelijk met het maximale aantal personen spelen.

Het ligt er dus maar net aan wat je wilt spelen: verslavende rpg’s of partygames. Wat denk jij? Is de Pro Controller zijn geld waard?

Nintendo Switch Pro Controller review