Netflix is van een online streamingdienst uitgegroeid tot een mega producent van steengoede content. Maar eerlijk is eerlijk: Er zijn inmiddels zoveel goede series te zien op Netflix dat we soms door de bomen het bos niet meer zien. Voor de liefhebbers van de wat ‘donkerdere’ series als Stranger Things: Hier zijn drie series die je misschien over het hoofd hebt gezien, maar niet mag missen.

Dark

Hij staat er al even op, maar ik was er niet eerder aan begonnen: Dark. Het verhaal volgt de vermissing van twee jongens in het Duitse dorpje Winden. Het betreft geen normale vermissing: de jongens lijken van de aardbodem verdwenen. Daarnaast gebeuren er vreemde dingen. Er klinken angstaanjagende geluiden rond de kerncentrale, en vallen er zomaar dode vogels uit de lucht. En wie is dat dode jongetje die in het bos wordt gevonden, met een half gesmolten gezicht?

Een Duitse serie, al is de voertaal eigenlijk het enige Duitse aan de serie. De sobere stijl doet Zweeds aan en dat is precies wat de sfeer nog nét wat killer maakt. De eerste episode is misschien wat overweldigend omdat je bijna alle personages in één keer tegenkomt, maar die vinden al snel hun plaats als de serie vordert. Een echte binge-watcher.

La Mante

Een serie copycat-moorden kan alleen worden opgelost met behulp van seriemoordenares Jeanne Deber (a.k.a. La Mante: de sprinkhaan). Ze zit inmiddels al 25 jaar vast, maar nu de straten van Parijs onveilig gemaakt worden door iemand die haar stijl lijkt te kopiëren, mag ze haar cel verlaten om de politie te helpen in hun zoektocht naar de dader. Ze heeft slechts één voorwaarde: ze wil alleen samenwerken met rechercheur Damien Carrot. Dat Damien haar zoon is waarmee ze al jaren geen contact heeft, weten alleen zij.

Voor deze spannende Franse serie is nog geen tweede seizoen aangekondigd, maar de serie werd met open armen ontvangen door critici. De enige negatieve reviews kwamen van mensen die geen ondertitels kunnen lezen, en die kunnen we dus gerust negeren.

Mindhunter

Deze serie volgt het ontstaan van een team dat zich bezighoudt met profileren. In de zeventiger jaren is dit nog een volledig nieuw onderzoeksgebied en het trio krijgt dan ook regelmatig tegenslagen te verwerken. In een wereld waarin er vooral wordt gekeken naar het oplossen van een moord, is er maar weinig ruimte voor een discussie over het voorkomen ervan. Dat betekent namelijk dat de de moordenaar als mens moet gaan bekijken, en je gaan verdiepen in zijn zieke wereld.

De jonge Holden Ford en zijn collega’s interviewen seriemoordenaars en proberen tot de kern te komen. Wat is het moment waarop een tot-dan-toe onschuldige man gaat moorden? Wat gaat eraan vooraf, wat is zijn karakter en wat is zijn motief? En als je dat weet, kun je hem dan herkennen vóór hij toeslaat? En zo ja, hoe bewijs je dat, als hij nog niets gedaan heeft? De serie Mindhunter roept deze vragen op, maar geeft niet altijd antwoord.

 

Heb jij nog aanvullingen op deze lijst? Welke series mogen wij echt niet missen? Laat het weten in de comments!