We lieten het in dit artikel al weten, maar voor het geval je het vergeten bent: De ESL Benelux streek afgelopen zaterdag 24 juni neer in de Amsterdam ArenA. Dit grote esports event van de Benelux zou een spektakel vanjewelste moeten worden! Wij gingen, met camera, op pad. 

Om tien uur openen de deuren al voor ons. Met een persticket loop je zo door en kun je kijken hoe en wat, maar de VIP ruimte mogen we niet in. Jammer hoor!

We lopen een beetje verslagen terug en bekijken de verschillende area’s. Enne… het ziet er best aardig uit! Het is tof om te zien dat esports populairder aan het worden zijn. Dubbel tof dat Nederland daar ook een stukje van kan meepakken. ESL is een grote speler binnen de esports. Het event in de ArenA is goed opgezet.

Hier en daar zijn er wel wat kleine minpuntjes. We verwachten de championships met een lekker koud biertje te kunnen bekijken, maar oef! Er is geen druppel te vinden. Niet voor vier uur ‘s middags in ieder geval… Dan maar een colaatje terwijl de tijd voorbij tikt. Inmiddels wordt de ArenA steeds een stukje drukker.

Vanuit onze leren stoel checken we de semi-finals en even later is het dan ook tijd voor bier! De finale van League of Legends begint om 5 uur. Het geluid staat iets te zacht, waardoor we de casters niet kunnen verstaan.

Een heel groot nadeel zijn de observers die ervoor moeten zorgen dat het publiek kan zien wat er allemaal gebeurt. Het is overduidelijk dat ze de games niet (goed) kennen en dat zorgt er het grootste gedeelte van de tijd voor dat we wedstrijdbepalende elementen missen. Ook werd er niet aangegeven waarom er twee keer een half uur vertraging was. Maar goed, dat geeft ruimte om even te lummelen.

Het publiek van ESL Benelux

Het publiek dat op de ESL Benelux afkomt is heel divers. Van ouders met kinderen tot studenten en hier en daar wat ouderen. Voor iedereen is er ook wat te doen! Er wordt vandaag ook een Fifa toernooi georganiseerd waarbij de winnaar er vandoor gaat met het prijzengeld. Daarnaast kun je met virtual reality aan de haal: in een achtbaan, vliegen of gewoon een spelletje doen. Ook is er de mogelijkheid de demo van Rainbow Six Siege te spelen en een rondje te rijden in de formule 1 simulatoren.

Het was een toffe dag! Als je geïnteresseerd bent in esports of de games zelf, dan zit je hier helemaal goed. Mocht je geen fervent kijker zijn van esports, verdiep je dan eerst in de game voordat je naar zo’n event gaat. Het was leuk om eindelijk eens een esports event in Nederland te mogen bezoeken, in plaats van thuis naar de events in het buitenland te kijken.

Al met al een geslaagde ESL Benelux! Helaas hadden we geen tijd voor de counter strike finale, maar deze gaan we de volgende keer zeker bezoeken!


Dank aan Emense voor de uitnodiging.