Acht kandidaten.
Acht vellen papier.
Acht potloden.
Eén kamer.
Eén vacature.
Heel veel vragen.
In deze kamer gelden geen wetten, behalve de wet van de sterkste. Acht kandidaten hebben zich een weg geknokt naar de laatste selectieronde van een gewilde vacature. Nu hebben ze tachtig minuten.
De spelregels zijn duidelijk.
Wie probeert te communiceren met de gewapende beveiliger gaat onherroepelijk naar huis. Wie zijn papier verspilt ook. Net als degene die om wat voor reden dan ook de raamloze kamer wenst te verlaten. Alles wat ze moeten doen, is één vraag beantwoorden. Maar welke?
Alle vragen worden beantwoord. Maar niet voordat ze nog meer vragen oproepen. Die beantwoord worden door andere vragen. Deze vicieuze cirkel doet waar hij voor gemaakt is: je op het puntje van je stoel zetten. Dit is zo’n film die je het liefst door wilt spoelen om te zien wat er nou allemaal aan de hand is. Ondertussen kan het niet langzaam genoeg gaan, omdat je geen aanwijzing wilt missen. Het is enorm frustrerend.
Soms lijkt het script de plank volkomen mis te slaan.
Maar telkens als je twijfelt over het verhaal, of over de kwaliteit van de film, krijg je nieuwe antwoorden en vragen. Klopt het toch. Word je de film weer ingezogen. Dat heen en weer gaan maakt je net zo gefrustreerd als de kandidaten. En dat maakt de film alleen maar beter. Geef gerust toe dat je de kandidaten wil verslaan. Deze mindgame kun je winnen. Nee, deze MOET je winnen.
“Exam” is een goed gemaakte realtime film. De kleine ruimte, de beperkte belichting en de heel efficiënte soundtrack nemen je vanaf het begin mee. De kandidaten zijn niet sympathiek. Er is geen hoofdpersoon waar je een band mee krijgt. Misschien maakt dat de film juist zo goed: je wilt weten wie het als eerste fout heeft. Wie valt er af? Hopelijk die ene aan wie je zo’n hekel hebt gekregen. Of die ander, die ook zo irritant is. Net als de rest. Uiteindelijk gun je het niemand.
Een leuke film kijk je tot het einde en daarna is hij klaar. Dat is met deze film niet zo. Die zal nog uren in je hoofd rondspoken.
Kijk hem en je snapt waarom.
Dit artikel is geschreven door Niels van de Water