Zo nu en dan kom je iets tegen waarvan je niet weet wat je daar nou mee moet. Zo kwam ik dus bij toeval op een YouTube kanaal terecht dat geheel in het teken stond van Farming Simulator. En dit was niet het enige kanaal gewijd aan Farming Simulator, tientallen zijn er! Een simulator om boer te spelen. What the fuck is daar nou aan? Nou, volgens al die posters en volgers heel wat. Dus ik heb mijn rubberen kaplaarzen aangetrokken en ben in de wondere wereld van Farming Simulator 17 gedoken.

Farming Simulator voor de PC blijkt toch al sinds 2008 te bestaan. Voor de eerste console game hebben de fans tot 2013 moeten wachten. Om de twee jaar komt er een nieuwe versie uit, in de tussentijd worden er genoeg mods van nieuwe voertuigen, gereedschappen en nieuwe maps uitgebracht om de game up to date te houden. Vooral voor de PC zijn de mods niet aan te slepen. Voor de Playstation blijven de mods beperkt tot officieel uitgegeven mods en weinig fan mods.

Farming Simulator: de game

Na de YouTube filmpjes is het nu tijd om zelf eens wat te gaan doen. Je begint als boer met drie velden die je naar hartenlust mag bewerken. Naast je pick-up truck staan er drie tractors en een combine voor je klaar. Een combine? Een oogstmachine. Ik wist het ook niet maar je hebt zo’n ding echt nodig. Rondom jouw boerderij liggen stukken land van andere boeren, die je kan helpen. Voor je hulp word je goed betaald en dat is maar goed ook! De machines die je nodig hebt om te boeren zijn duur, heel duur.

Alle gereedschappen voor de eerste keer oogsten zijn aanwezig maar daarna begint het. Als stadskind zonder enige agrarische kennis is het toch best lastig om zo’n boerderijtje te runnen. Er blijkt dus toch iets meer aan het boeren te kleven dan een beetje over het land scheuren met je trekker.

Na het oogsten moet de grond gecultiveerd of geploegd worden, aangezien er alleen een cultiveerder in de schuur staat, wordt er dus nog niet geploegd. Daarna moet er bemest en gezaaid worden, gelukkig doet het karretje dat je al hebt beiden, dus dat scheelt weer een boel werk.

Voor de meeste jobs is er een helper in te huren, tegen betaling helpt hij je. Dan is het wachten tot je gewas is volgroeid om te oogsten. De oogst kan je opslaan in een silo of verkopen.

Een dure fout

Ik maakte daarna de fout om zomaar iets te planten Een hele dure fout want toen het tijd was om te oogsten had ik dus niet het juiste gereedschap om te oogsten. De shop biedt uitkomst maar dat apparaat kopen was net zoveel als er op mijn virtuele bankrekening stond, dan maar huren tegen een woekerprijs. Later kwam ik er achter dat je beter eerst alle goudklompjes kan gaan zoeken die verstopt zijn over de hele map. Als je alle honderd klompjes hebt gevonden ontvang je een miljoen, genoeg om aardig wat machines en gereedschappen voor aan te schaffen.

Wat doe je met het restant van dat miljoen? Investeren in beesten: koeien, varkens en schapen. Deze beesten leveren melk, mest, wol en planten zich voort. Win-win situatie toch?! Nou, niet echt. Die beesten moeten ook schoon drinkwater, hooi, gras en nog veel meer voedsel. Ik had me weer aardig wat op de hals gehaald voor mijn drie koeien en varkens.

Als boer in Farming Simulator 17 kan je ook aan de slag als houthakker, beetje bomen omzagen met je motorzaag.

De bomen kan je in stukken zagen of tot houtsnippers verwerken, beiden varianten kun je verkopen aan de houtzagerij. De bomen omzagen of in stukken zagen is niet moeilijk, maar om die stukken boom op je aanhanger te krijgen is een hele opleiding kraanmachinist nodig. De besturing is wat gevoelig, om het heel netjes uit te drukken. Vooral de laadkraan en voorlader kunnen een pain in the ass zijn. Maar oefening baart kunst.

Sowieso is er veel te oefenen. De tutorials bieden een eerste introductie, maar gaan niet diep genoeg in op het vervolg. Dit kom je vaker tegen en de handleiding biedt helaas te weinig uitkomst, je moet te vaak Googelen om verder te kunnen. Gelukkig zijn er wel tientallen YouTube kanalen waar je terecht kan met je vragen.

Maar terugkomend op mijn vraag: What the fuck is hier nou aan? Heel veel!

Het is super verslavend en je bent zo een paar uur verder. Oké, je bent al een uur bezig met wat pallets of hout laden maar zelfs dan is het nog super geinig om te doen. De machines zien er heel gelikt uit en het uit elkaar vouwen en het bewegen van gereedschap ziet er heel realistisch uit. Minpuntje: er zit geen John Deere in de game, het enige tractor merk dat ik ken(de). Misschien een mooie toevoeging aan Farming Simulator 19.

Tot die tijd ben ik nog wel even druk met het runnen van mijn boerderij.

 


Voor extra informatie over Farming Simulator check je de officiële website.

 

Review | Farming Simulator 17
7.6Overall Score
Graphics8.5
Gameplay7.5
Story6.5
Replay8.5
Multiplayer7
Reader Rating 0 Votes
0.0