Bepaalde games blijven hangen. Niet zozeer omdat de verhaallijn ijzersterk was, of de graphics betoverend, maar vanwege de muziek. Geluid kan een emotie versterken, meer nog dan een mooi plaatje dat doet. Hier zijn een aantal games die dat zo goed doen dat je weer midden in de game zit bij het horen van de muziek.

Bioshock (Infinite)

Muziek uit de beginjaren van de twintigste eeuw in een steampunk setting, is dat origineel? Zeker niet. Maar werkt het? Elke keer. Bioshock Infinite, en ook zijn voorgangers, zijn daarin geen uitzondering. Er is iets aan dit genre in muziek dat heel gezellig kan klinken, maar ook melancholisch en eenzaam. En dat is wat deze games een extra laagje geeft.

Zelda: Ocarina of Time

Ja hee, ik kan natuurlijk niet over goede OST’s praten zonder deze klassieker te praten (Al zijn er vast een hoop die ik vergeet. Sorry daarvoor). Het verhaal, de sfeer en alles in en rond deze game nemen je direct mee terug naar je jeugd. Mij in ieder geval wel. Wist je trouwens dat er een islamitisch-klinkende chant uit de soundtrack van de Fire Temple is verwijderd? Om “neutraal” te blijven werd deze zanglijn eruit gehaald, samen met wat symbolen in de game. Hier is het origineel, alsof de versie zonder de zanglijn al niet spooky genoeg was:

Ori and the Blind Forest

Ori, jongens. Heb ik jullie al doodgezeurd over Ori? Zo niet, dan hebben we nog niet lang genoeg gepraat over games. Ik weet altijd wel een manier om Ori in het gesprek te wurmen. En dat is niet vanwege de gameplay want man, wat heb ik wat ragequits doorstaan met Ori. Het is dat hij zo schattig is, echt hoor. En de prachtige vormgeving helpt ook wel. Maar wat Ori echt helemaal máákt is de muziek. Filmisch, dramatisch, meeslepend… Als je deze game hebt gespeeld zul je nog vaak het thema in je achterhoofd horen, en direct de soundtrack aanzetten. En dan ben je weer terug. Als schattig, klein, vosachtig aliën… ding, om het bos te redden van alles wat het teistert.

Ico

Ico is een Playstation 2 spelletje over twee kinderen. De één heeft hoorns op zijn hoofd en wordt daarom verstoten. De ander is de dochter van de koningin, die gebruikt zal gaan worden om de levensverwachting van haar moeder te verhogen. Niet een situatie waarin je lang moet blijven zitten, dus proberen ze te ontsnappen. Als dit al geen geweldig begin is van een mooi verhaal, maakt ook deze soundtrack het af.

Ken je één van deze games nog niet? Ga ze spelen. Je zult merken dat de muziek nog harder aankomt als je er eenmaal ‘het verhaal voelt’. Vooral Ori. Goed, kunnen we nu even doen alsof ik dit artikel niet speciaal heb geschreven om over Ori te kunnen praten?