Jaja wat een luxe leventje hebben wij toch bij Abyx. Of we even langs willen komen op de Gamescom om wat games te spelen. Ach waarom niet. Afgelopen woensdag ging de reis dus naar Keulen. Op het aparte trade- en persgedeelte van de beurs waren wij uitgenodigd door EA om wat te komen spelen. EA had een aardige ruimte ingericht met Playstations en Xbox One’s om aardig wat games te spelen; Star Wars Battlefront II, Battlefield 1, NBA Live 18 en Madden 18. Ik heb me bezig gehouden met de nieuwe Need For Speed Payback en FIFA 18.

Need For Speed Payback

Voor de Gamescom was er een race en de eerste missie van de verhaallijn te spelen, dit was de missie die ook te zien was in de Need For Speed PaybackOfficial Gameplay Trailer tijdens de E3. Toen vond ik de beelden er gelikt uit zien en dat zijn ze nu nog! Ik begon met een race, na wat uitleg over de besturing startte ik de BMW M5. 3-2-1 Go! De besturing voelt goed aan en ondanks wat kleine aanrijdinkjes, stuur ik mijn bolide naar een hele aardige eerste plek.

Daarna de eerste missie maar eens geprobeerd. Hmmm de besturing van deze Ford Mustang is toch wel iets anders, sta binnen de kortste keren andersom op de rijbaan. Het doel is achter een trailer te gaan rijden daarvoor moet je eerst twee volgwagens van de weg af rijden, als dit lukt volgt een Burnout-achtige cutscene van het ongeluk. Very nice!

De gameplay beelden zien er heel gelikt uit en de scenery is heel indrukwekkend te noemen. Je merkt een verschil in handling van de verschillende voertuigen en zo hoort het ook. Jammer dat je maar één missie kon doen, had graag iets meer missies gespeeld. Toch maar wachten tot 27 november.

FIFA 18

Op de stand van EA was ook de nieuwste FIFA game te spelen. Tijdens het wachten op een vrije gameplek viel het direct op dat het publiek veel levendiger is geworden. Ik stond te kijken bij iemand die Barcelona wegtikte alsof het amateurs waren en hij scoorde er lustig op los waarop het publiek in het stadion helemaal uit z’n dak ging. Ondanks de forse achterstand lukte het Barca om ook nog een keer te scoren, met mooie 1-2-tjes tikten ze die gast op z’n Messi’s helemaal weg.

Tijd om het zelf maar eens te gaan doen. De keuze uit teams is weer enorm, er zijn weet-ik-veel hoeveel teams uit weet-ik-veel hoeveel landen om uit te kiezen.

De AI van de computergestuurde mannetjes is weer iets beter geworden, ze hebben betere looplijnen en de keepers zijn ook weer wat beter geworden. Er zit ook een aardige verbetering in qua fysiek, de bal afschermen en iemand van de bal af zetten.

Het vrije trappen- penalty schieten systeem blijft vaag. Je moet echt een geweldenaar zijn om die bal tussen de palen te krijgen en niet het stadion uitschiet. Trucjes zitten er nog meer in, daar heeft Ronaldo waarschijnlijk een groot aandeel in gehad. Gelukkig is in de menu’s op te zoeken welke knoppencombinatie er nodig is om een move te maken.

FIFA 18 gaat zeker weer een verkooptopper worden, bij de EA stand was het dan ook de drukst bezochte game waar altijd alle gameplekken bezet waren.

Assassin’s Creed Origins

Via ons contact bij Ubisoft Nederland kregen wij een Fast Line token, een muntje dus om de wachtrij te omzeilen. Op het voor alle bezoekers open gedeelte van de beurs stonden de enorme stands van de game uitgeverijen, waaronder Ubisoft. Zij stonden met een paar enorme stands voor de komende releases van Far Cry 5, The Crew 2, South Park en Assassin’s Creed Origin. Aangezien er maar één muntje was viel de keuze al heel snel op Assassin’s Creed. BTW de wachtrij zonder muntje bedroeg bijna een uur, met het muntje was dit slechts 5 minuten.

De eerste indruk: Wauw! Het ziet er echt supervet uit! Helaas moest ik dit spelen op een Xbox, dus de controls waren mij helemaal vreemd, tel daar de X-as inversion bij op en je kan je voorstellen dat ik af en toe compleet niet wist wat ik aan het doen was. Ondanks mijn gedoe met de controller bleef de eerste indruk wauw! Het vechten, selecteren van wapens en ontwijken was ook te veel van het goede maar lukte uiteindelijk wel. Wist ook niet dat je zoveel rookbommen kon gooien…. De pijl en boog is heel cool, als je richt zie je aan de hoeveelheid rood in een metertje hoe dodelijk je schot is.

Het gebruik van je vogels werkt heel handig, een extra paar ogen in de lucht om op grotere afstand dingen te zoeken (collectables, geldkisten, vijanden). Het werkt een beetje als de drone in Watch Dogs 2 en Ghost Recon Wildlands. Vooral handig omdat een plattegrondje links onderin het scherm ontbreekt, hiervoor is een hele lange balk midden bovenin het scherm gekomen. Daar ik slechts 5 minuten mocht spelen heb ik daar nog weinig mee gewerkt.

Nog maar twee maanden wachten en dan kunnen we eindelijk aan de gang met de nieuwe Assassin’s Creed, ik dan wel op een Playstation, speelt toch net iets makkelijker.