Keulen is deze week in rep en roer omdat Gamescom zich weer in de stad heeft gevestigd. Dit enorme evenement, uitgestrekt over maar liefst twaalf mega hallen, begroet jaarlijks zo’n 345.000 bezoekers. Hiermee is Gamescom het grootste Europese games evenement. 

Wij vertrekken op woensdagochtend vroeg. Heel erg vroeg. Na het zoeken van een parkeerplaats (en da’s niet gemakkelijk), lopen we om elf uur Ingang Oost binnen, samen met – wat lijkt – duizenden anderen. Gamescom is enorm druk, maar omdat het event sinds vorig jaar een aantal extra hallen heeft is het allemaal wat breder opgezet. Zoeken is het wel! Twaalf hallen met elk drie verdiepingen… Probeer dan maar eens je weg te vinden.

Gamescom

Maar dat kan wachten. Voordat wij het ”echte” event leren kennen, vertrekken we naar de Business Area om alvast wat nieuwe games te spelen, een drankje te drinken en ons te laten bijpraten door de verschillende creators, pr mensen en wat al niet meer. We weten dat we geluk hebben; beneden was het een chaos van (excentrieke) mensen die allemaal in de rij staan om een paar minuten te kunnen spelen, wij kunnen uitgebreid de tijd nemen in rustige ruimtes.

The Sims Mobile op Gamescom

We stranden in de enorme persruimte van EA, waar we met z’n zessen de nieuwste releases kunnen checken. Een daarvan is The Sims, waar heel geheimzinnig over wordt gedaan. We kunnen zowel de PS4 variant als de mobiele versie voor het eerst spelen, enne… die PS4 variant is best wennen. Als Eline een volledige uitleg heeft gehad, tikt ze Jacky aan: ‘Ik denk dat ik hem nu wel doorheb, kijk.’ Ze drukt wat knopjes in en er gebeurt niks. Dat wordt nog even oefenen, maar voor nu lijkt The Sims alsnog het beste uit de verf te komen als PC game.

Tenminste… dat is tot je The Sims Mobile hebt gespeeld. De app ziet er prachtig uit, is overzichtelijk en geeft voor het eerst een echte Sims ervaring, zonder je kapot te ergeren aan de besturing. Grafisch is het mooi en er zitten hele leuke opdrachten in. Voor we het weten, zijn we een uur verder. We roepen een vertegenwoordiger bij ons: ‘Hey! Wanneer is The Sims Mobile beschikbaar?’
Ze begint te lachen: ‘Coming soon…’

Daar hebben we niet zo veel aan, maar in Spanje en Brazilië is hij al wel te spelen. Emigreren dan maar?

Ondertussen schuiven we aan bij FIFA Mobile. Ziet d’r net zo mooi uit als The Sims (oké misschien iets beter), maar qua besturing is het wel even wennen. Penalty’s nemen door alleen je vinger over het scherm te swipen… Je moet ‘t maar kunnen. Ferry heeft ondertussen plaatsgenomen bij de ”echte” FIFA, Need for Speed en Assassin’s Creed van Ubisoft. Zijn uitgebreide verslag vind je hier. Maar wij nemen stiekem ook even plaats bij Need for Speed: payback. Eline crasht, maar dat mag de pret niet drukken.

Fe

We vervolgen onze weg door de reusachtige pershal van EA. Tijd voor een kleine persconferentie en de eerste beelden van Fe. Hoewel Fe als eerste de indruk gaf een soort Ori rip-off te zijn, blijkt niets minder waar. Meer daarover lees je hier.

Indie Games

Als we de bussiness area hebben verkend wordt het tijd ons in de menigte te mengen. En wat een menigte!

Als eerste gaan we terug naar de Indie Game booth, want daar hebben we een game gezien waar we meer over willen weten. Cat Quest! Klinkt cheesy? Is het ook wel. Maar het blijkt een game die zijn beloftes waarmaakt. Daarover, en over een paar andere leuke indiegames op Gamescom, lees je hier.

Retro

Na de Indie Games lopen we nog even door de retro games, en genieten van een flinke golf nostalgie. Van 8-bit tot echte arcadekasten, van alles komt voorbij. Langzaamaan begeven we ons naar de grote spelers.

Innovatie, creativiteit en enthousiasme

De echte krachtpatsers zitten in de grote hallen. Kort samengevat: een hoop herrie en een hoop mensen. Lange rijen waar je makkelijk een uur wacht voor je een game kunt spelen. We waren inmiddels aardig moe en een uur in de herrie zitten wachten leek ons geen leuk idee. We hebben genoten van de auto’s en outfits die er werden uitgestald, en hebben verder alleen wat rondgekeken. Toen was het tijd om weer naar huis te gaan, want iedereen was kapot.

Wij hebben heel erg genoten van alle innovatie, creativiteit en enthousiasme die we hebben gezien op Gamescom. Volgend jaar weer!