Wat is die Tom Clancy toch een druk mannetje. Overal neemt hij het op tegen het kwaad en komt altijd ongeschonden uit de strijd om ons te voorzien van alweer een nieuwe game. In 2014 kwam het laatste deel van de Ghost Recon reeks uit, Gost Recon Phantoms, destijds ook door Sikke beschreven hier op Lilyrose. En nu komt dus eindelijk een nieuw Ghost Recon hoofdstuk genaamd Wildlands, maar eerst de closed BETA. Doel van zo’n BETA is testen of alles werkt zoals het zou moeten.

Afgelopen weekend was dus de closed BETA. In de week voorafgaand was ik een van de gelukkige die een BETA key had ontvangen om mee te doen. Van vrijdag- tot maandagmiddag waren de Ubioft servers live en had je de kans om Ghost Recon Wildlands te ervaren en het was een hele ervaring. Het begon al met het customizen van je character, zoals allerlei uiterlijke eigenschappen en ook nog een karrevracht vol aan opties voor je uitrusting. De keuze was reuze.

GRW helicopter

Bolivia

Oké, na een half uur ben je eindelijk aangekleed volgens de laatste militaire mode trends met bijpassende wapenuitrusting en dan? Dan wordt je gedropt in Bolivia. Dit Zuid Amerikaanse land is uitgegroeid tot de grootste coke producent ter wereld. Het invloedrijke en wrede Santa Blanca drugskartel heeft Bolivia veranderd in een narcostaat, vol angst, onrecht en geweld. Het kartel is hard op weg de grootste en belangrijkste te worden en vormen hierdoor een wereldwijde dreiging.

Een oorlog is niet het antwoord.

Een chirurgische, sluipende, dodelijke aanpak is de enige manier om het kartel te stoppen. De Ghosts, een elite Amerikaanse Special Forces team, worden achter de vijandelijke gestuurd om het kartel op alle mogelijke manieren te verzwakken. Met als doel de alliantie tussen het kartel en de corrupte regering te verbreken.

Ghost Recon Wildlands

21 gebieden in Ghost Recon Wildlands

En doen we dit even in een paar uurtjes? Oh jee, nee. Aan het begin van de BETA was slechts 1 van de 21 gebieden vrij om in te spelen en dit was al enorm! Zeker vanaf bergtoppen heb je een fenomenaal uitzicht over de streek. Ik ben nog nooit in Bolivia geweest, maar ik vond de omgeving en sfeer wel lijken op een Zuid Amerikaans land (gezien in een 3 op reis aflevering).

Ubisoft besteedt altijd heel veel aandacht aan de omgeving dus ik ga ervan uit dat dit wel snor zit. Wat levende beesten zou ook leuk zijn, tot nu toe heb ik die nog niet kunnen ontdekken.

Transport

Om je in de enorme map te verplaatsen kun je gaan lopen, maar het kan sneller. Overal staan auto’s, motoren, helikopters en vliegtuigen die je kunt gebruiken en hier is meteen een van de minpunten van de BETA. De besturing is ruk. Het voelt heel onnatuurlijk en het besturen van de helikopter is bijna niet te doen.

Jammer genoeg is de besturing van voertuigen bij Ubisoft games een vaker terugkerend probleem. Ook apart: er zit geen toeter in de auto, blijkbaar zijn de Bolivianen allemaal heren in het verkeer. De radio werkt wel, maar deze kan alleen maar aan of uit, van zender wisselen is niet mogelijk.

Wildlands Tempel

Cover mode

Een ander nadeel is dat er geen goed werkende cover mode is. Je character kan niet van de ene dekking, naar de andere dekking bewegen. En dat is in een spel als dit toch wel essentieel. Het cover systeem uit Ubisoft’s The Division werkte perfect. Waarom hebben ze dat niet gebruikt? Een gemiste kans als je het mij vraagt.

Samenwerken

In de solo missies werk je samen met drie computer gestuurde teamleden. Al is werken een groot woord. Het is meer tegenwerken. Het geven van opdrachten is niet te doen: ze blijven op veilige afstand een beetje wachten. Alleen als je kapot geschoten wordt helpen ze je uit zichzelf. En als je dan neer bent geschoten, moet je blijven wachten tot een van je teamlieden je komt healen.

Helaas heb ik de multiplayer niet kunnen spelen maar met drie bekenden zal het vast beter gaan dan met deze drie ”helden”.

Wildlands camp

Tot nu toe

Het lijkt nu alsof er alleen maar slechte dingen in Ghost Recon Wildlands zitten, maar dat is echt niet zo. Er zijn wel een aantal verbeterpunten, maar daar is het dan ook een BETA voor.

Ubisoft heeft speciaal voor deze BETA een forum geopend waar wij spelers onze ervaringen kunnen delen. Hopelijk gaat Ubisoft ook z’n huiswerk doen en komen ze op 7 maart met de verbeterde versie van Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands!