De grote vraag is: Heeft Ubisoft naar alle op- en aanmerkingen geluisterd na de twee Beta’s? Nadat we eerder al aan de slag konden in de Closed Beta, volgde later nog een Open Beta. In de Open Beta was er een extra gebied opengesteld met nog meer missies. Maar gisteren was het dan zo ver: de officiële release van Ghost Recon Wildlands! Nu kunnen we aan de slag in de immens grote wereld.

Voor die paar die mijn ervaringen tijdens de Closed Beta niet hebben gelezen hierbij een kleine inleiding. Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands is het allernieuwste deel in de populaire Ghost Recon reeks. Deze reeks heeft sinds 2011 al zo’n 25 miljoen gamers aan zich weten te binden. Dit deel is compleet van de grond af opnieuw ontworpen voor de nieuwste generatie gameconsoles en PC’s. Het resultaat is een enorme, visueel super aantrekkelijke open wereld die, voor het eerst, online speelbaar is in een 4 persoons co-op.

GRW_PanoramaLogo

Coöp vs Solo

Bolivia is het strijdtoneel waar de missies van Ghost Recon Wildlands zich afspelen. Hier hebben de Ghosts, een elite Amerikaanse Special Forces team, de taak om het Santa Blanca kartel uit te schakelen. Zij zijn uitgegroeid tot het meest invloedrijke drugskartel van Zuid Amerika en hebben Bolivia veranderd in een narcostaat vol angst, onrecht en geweld. Aan de Ghosts dus de taak om dit te veranderen, dit kan dus zoals eerder gezegd met drie vrienden in coöp maar ook solo. Nadeel van de solo is dat drie computergestuurde teamleden niet zo snugger zijn.

Wapens

De game begint wederom met het aankleden van je personage, daarna word je gedropt met je teamleden op een bergtop met de opdracht iemand te ondervragen. In het begin zijn de missies vrij eenvoudig en dienen deze meer om de controls onder de knie te krijgen.

Je personage is standaard uitgerust met wat wapens en wat hulpmiddelen zoals een verrekijker om vijanden van een afstandje te spotten, maar helemaal ideaal is de drone. Dit apparaatje kan je een heel stuk vooruit laten vliegen om vijanden te spotten. Super handig zodat je niet zelf gespot kan worden. Moet je natuurlijk wel ergens beschut gaan zitten en niet in een open veld of midden op straat.

GRW Birds

Ronddwalen in Bolivia

Na de eerste missie, het ondervragen en de daarop volgende bevrijding van een Boliviaanse gast, sta je vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Tuurlijk de main story stuurt je wel een kant op, maar als jij lekker wil gaan ronddwalen in je jeep door Bolivia, dan kan dat. Wil je een beetje rondvliegen in je helikopter? No problem. De keuze is reuze.

Wat meteen opvalt is dat er nu wel wildlife rondloopt in Bolivia: koeien, geiten, honden. De wegen zijn redelijk druk met auto’s en langs de kant wandelende Bolivianen, helaas werkt de toeter van de auto nog steeds niet en komt het wel eens voor dat je per ongeluk een Boliviaan omver rijdt.

GRW paragliding

Inlichtingen, collectibles & nog meer wapens

Het uiteindelijk doel is het uitschakelen van de leider van het Santa Blanca kartel, El Sueño. Om te achterhalen waar dit zwaar getatoeëerde monster zich bevindt moet je inlichtingen verzamelen. Verstopt door de hele game heen zijn inlichten te vinden, maar ook door het ondervragen van burgers en kartelleden kan je aan waardevolle informatie komen. Sowieso zit de hele game weer vol met collectibles; legendes, documenten en medailles, genoeg om weer uren mee zoet te zijn.

Tekening cartel

Op verschillende plekken staan ook hulpgoederen, deze kan je markeren zodat de rebellen, die aan jouw kant staan en je kunnen helpen, deze later op kunnen pikken. Door het markeren van die hulpgoederen verdien je weer punten die je kan uitgeven aan upgrades voor je wapens en uitrusting. In de gevonden wapenkisten zitten weer nieuwe, betere wapens waarmee je je personage kan uitrusten.

Minpuntjes van Wildlands

Heeft Ubisoft geluisterd naar de Beta spelers? Jazeker. Maarrrr… Er zijn toch nog wel wat minpuntjes. zoals het ontbreken van een goed werkende covermode en de besturing van helikopters en vliegtuigen.

Ondanks dat ik de game pas een paar uur solo heb gespeeld zijn de paar minpuntjes geen enkele reden de game links te laten liggen. De pluspunten van Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands – de enorme open wereld, de verscheidenheid aan wapens en de diversiteit aan mogelijkheden om een missie tot een goed einde te maken – zijn voor mij genoeg redenen om hier weer heel wat uren in te steken. Vooral omdat ik toch ook wel heel benieuwd ben naar het letterlijke en figuurlijke einde van kartelbaas.

Extra:

Speciaal voor de Nederlandse release hebben de populaire rappers Lijpe en D-Double de krachten gebundeld om in opdracht van Ubisoft en Top Notch de Nederlandse soundtrack te verzorgen van de populaire nieuwe game Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands. Het resultaat van deze samenwerking is het nummer ‘Geen Tijd’, dat geproduceerd is door beatmaker Chievva. De bijbehorende videoclip is geschoten door Frank Telli, die al eerder vele clips realiseerde in opdracht van Top Notch.

 

Review | Ghost Recon Wildlands
8.8Overall Score
Graphics9.5
Gameplay8.5
Story9.1
Replay8.5
Multiplayer8.5
Reader Rating 0 Votes
0.0