Op 2 mei had ik het volgende gesprek:
‘Hey! Weet je wel dat het 4 mei Star Wars dag is?’
‘Ja natuurlijk, maar weet jij ook waarom het op die dag is?’
‘Nee.’
‘Ze zeggen: May the force be with you. En daarom: ”May the Fourth”… 4 mei! Haha! Cool toch?’
‘Verzin je dit nu?’
‘Nope! It’s the truth.’

Warsies

Ik ben zwaar star wars fan. Al jaren. Zelfs van deel 1, 2, 3, 3,5 (Rogue One) en 7, die volgens de kenners ‘de slechte delen’ zijn. Volgens de ”echte” Warsies draait het alleen om deel 4, 5 en 6. De originele films, gemaakt tussen 1977 en 1983.
Jep… Er is een naam voor de echte fans, zoals Stark Trek fans ”Trekkies” worden genoemd. Of trekkers… maar dat zijn meer de fans zonder vriendin. Wat dus het merendeel is.

Om er even wat dieper op in te gaan: Star Wars is begonnen met de delen 4, 5 en 6; de technologie liet het simpelweg niet toe om de grote sciene fiction veldslagen te maken die nodig zijn in de eerste delen. Dat lukte vanaf 1999 wel.

Star Wars

Hm… Ik kan er eigenlijk niet omheen om het verhaal (globaal) uit te leggen, ben ik bang. Ik wil graag vertellen waarom de nieuwere delen beter zijn. En met deze uitspraak heb ik mijzelf bestempeld als voortvluchtig voor de gehele Expanded Universe (zo wordt de franchise genoemd). Ik ben eigenlijk een soort van rebel die het opneemt tegen het grote Empire.

Oke, het verhaal:

Het geheel portretteert een universum dat zich afspeelt in een sterrenstelsel ver ver weg van hier (zoals elke film begint: in a galaxy far, far away). In dit sterrenstelsel heerst een kracht: The Force.

Deze kracht voedt en is alles wat leeft en bloeit. Alles is opgebouwd uit en door de kracht. Deze kracht heeft 2 kanten. The light side & The dark side of the Force. The light side wordt beheerst door The Jedi. Dat is al het goede van het leven. The dark side wordt beheerst door The Sith: het slechte van het leven.

Je kunt het vergelijken met tegenwoordige tijden. The light side wil graag een democratie en The dark side wil graag een dictatuur. En daar zit nu ook gelijk de kracht van het verhaal.

Star Wars komt juist tot zijn recht in de eerste 3 delen, weet je nog?

Deze zijn dus later gemaakt dan deel 4, 5 en 6. Ik hoop dat het duidelijk blijft. Niet afhaken, dames, Het is cool als je mee kunt lullen over dit onderwerp.

In de eerste delen (die later zijn gemaakt dus) dringt The Sith onder voorwendselen in de democratie en begint langzaam maar zeker meer macht naar zich toe te krijgen. Door middel van haatzaaierij en aanslagen proberen zij de democratie uit elkaar te krijgen. Het enige wat  dus overblijft van The Jedi is het verzet.

Star Wars

Rogue One: A Star Wars Story..Stormtroopers..Ph: Jonathan Olley..©Lucasfilm LFL 2016.

De delen 4, 5 en 6 (die dus als eerste zijn gemaakt, bijblijven hé) gaan over de verzetsstrijd tegen het groot Rijk, dat inmiddels compleet wordt gerund door The dark side of the force.

Pff! Nou kan ik eindelijk mijn punt maken.

De originele delen, 4, 5 en 6 zijn zó saai vergeleken met 1, 2 en 3. Die dus later… Ja daaaaaag! Nou weten jullie het wel, zo niet dan lees je maar terug.

In 4, 5 en 6 is het verhaal van het verzet tegen het grote rijk, zo’n beetje elke oorlogsfilm over WOII. Maar 1, 2 en 3 is het omvangrijke verhaal van hoe een partij een land – of zoals hier zelfs een compleet sterrenstelsel – kan over nemen. En dan niet binnen 20 minuten verteld, maar goed uitgewerkt!

En dit wilde ik kwijt! Ik neem volledig mijn verantwoording voor het vorige. Ik zal mij terug trekken. En wachten tot de nieuwe Jedi zal herrijzen. Volgens internet is dat 15 december 2017…

May the fourth be with you!

 


Nou nog niet helder? Hier een overzicht: 
Star wars: episode I: The Phantom Menace   [ 19 mei 1999]
Star wars: Episode II: Attack of the Clones    [16 mei 2002]
Star wars: Episode III: Revenge of the Sith   [19 mei 2005]
Star wars: Episode III en een half: Rogue one  [16 december 2016]
Star wars: Episode IV: A new hope [25 mei 1977]
Star wars: Episode V: The empire strikes back  [21 mei 1980]
Star wars: Episode VI: Return of the Jedi  [25 mei 1983]
Star wars: Episode VII: The force awakens  [14 december 2015]
Star Wars: Episode VIII: The last Jedi  [15 december 2017]
© Afbeeldingen Rogue One  via Filmdepot
Auteur: George Souilljee
Je Star Wars collectie aanvullen? Onze partner Zavvi heeft super toffe aanbiedingen lopen, ter ere van Star Wars Day! Waaronder deze super toffe Funko Pop! Figuurtjes.