Mijn favoriete afdeling van Gamescom was toch wel de IndieBooth. Zoveel verschillende games die je ook daadwerkelijk kon spelen, zonder uren te wachten. Vernieuwende concepten of gewoon games die gemaakt móésten worden: ik noem er hier een paar die ook thuis het checken waard zijn.

Cat Quest

Explore – Loot – Meow

Vol met flauwe woordspelingen trok deze game direct onze aandacht. Omdat we in de eerste instantie geen tijd hadden om uitgebreid te kijken had ik een flyer meegepakt en deze trok onze aandacht zo dat we besloten om op zoek te gaan naar Cat Quest.

‘Cat Quest is like Skyrim, but with a cat,’, vertelt de art desinger ons aan de stand lachend. En dat is een omschrijving die ons wel aanspreekt. We krijgen enthousiast een controller en tablet in handen gedrukt. De gameplay is soepel en duidelijk, en vanaf het eerste moment worden we in het RPG-avontuur geslingerd. We kunnen niet wachten ons weer te begeven in de wereld vol woordgrapjes en vijanden die bijna te schattig zijn om aan te vallen.

Cat Quest is beschikbaar voor iOs en Steam, binnenkort op Android en volgend jaar op PS en Nintendo Switch.

Diamonts

Ik zal het eerlijk bekennen: Pokemon Go heeft me nooit echt ingepakt. Wat ik miste in Pokemon Go, namelijk een vechtmodus met een beetje uitdaging, heeft Diamonts wel. Deze volledig AR gestuurde game draait om het trainen van jouw Diamonts, door ze bijvoorbeeld te laten vechten maar ook door een band met ze op te bouwen. De vechtmodus is turn-based en voor iedere aanval voer je een andere handeling uit. Hoe accurater je dit doet, hoe krachtiger de aanval wordt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk al verkocht was toen ik de kleine witte Kitsu tegenover me zat staan.

source: zenko games facebook page

Staxel

staxel at gamescomStaxel is een game die direct mijn guilty-pleasure, minecraft, triggerde. Sinds het succes van de Mojang game zijn er ontzettend veel games die de blokkerige lay-out hebben overgenomen en Staxel is geen uitzondering. Daarmee is de sandbox game ook niet supervernieuwend, maar ik kan me voorstellen dat het erg verslavend kan zijn. Eigenlijk is Staxel een soort liefdesbaby tussen Minecraft en Stardew Valley. Schattig, wellicht verslavend, maar naar mijn idee wel gemaakt voor een jonger publiek.

Think of the Children

Ready – Set – Parent

Eindelijk een game over mijn leven. Think of the Children draait helemaal om ouderschap. Wees gerust: dit is geen baby simulator, maar een panische game die draait om het in leven houden van een aantal kinderen die allerlei gevaarlijke dingen doen. Terwijl je de taart voor het feestje afmaakt moet je zorgen dat Bobby niet in de fik vliegt door de barbeque en Jenny stopt met spelen met die hondsdolle hond. En als een kinderfeestje nog niet de regelrechte hel was, neem de kids dan een dagje naar het strand! Aan het eind van elk level wordt je beoordeeld op of je je taken hebt volbracht, of de kinderen blij zijn en – klein detail – of ze nog leven.

Van dezelfde makers zagen we onder andere ook de VR game Blind, maar helaas hebben we daar niet mee gespeeld. Hoewel een release halverwege, of Q3 2017 werd beloofd, is er nog geen precieze datum bekend.