Games zijn er in een heleboel verschillende soorten. Voor ieder wat wils dus en sinds kort kunnen ook mensen die geïnteresseerd zijn in mentale stoornissen hun hart ophalen. Met de nieuwe ”game” Inpatient kan de speler ervaren hoe het is om opgenomen te worden in een psychiatrisch ziekenhuis.

Het idee kwam van Alana Zablocki, een jonge vrouw die haar persoonlijke ervaring graag voor iedereen beschikbaar maakte. Zablocki heeft jaren lang een manier gezocht om haar ervaringen uit te leggen en met Inpatient lijkt dat gelukt te zijn.

Inpatient: het spel

Verwacht geen enorme game: inpatient is een interactieve novelle. Je speelt het verhaal als Jessica, een 32-jarige vrouw die zich extreem verdrietig voelt na het verlies van een huisdier. Ze is suïcidaal en belandt vrijwillig op de crisisopvang, in de hoop dat ze haar geest wat kan stoppen.

De interactieve novelle heeft een verhaallijn die 72 uur durende opname laat zien. Niet bijzonder lang, maar er zit een reden achter: omdat het hoofdpersonage zich vrijwillig laat opnemen bij de crisis, zal ze na 72 uur weer weg moeten. In Canada (waar de maker vandaan komt) is dit de gebruikelijke gang van zaken. Sneu, maar echt waar. Je krijgt dus in Inpatient echt een helder beeld van wat je te wachten staat.

‘Op een psychiatrische afdeling, verlies je je eigen kracht.’ vertelt Zablocki. ‘Het kan traumatiserend zijn om zo veel macht uit handen te moeten geven. De verpleging bepaalt wat er met je gebeurt. Dat is natuurlijk binnen veel zorginstellingen zo, maar vooral bij mentale ziektes moet je veel macht opgeven.’

Personages

Naast hoofdpersoon Jessica, kom je natuurlijk nog veel meer patienten tegen. In totaal zijn er negen main characters met wie je bevriend (of juist niet) kunt raken. Alle negen personages hebben hun eigen verhaal te vertellen én – een leuke detail – je moet het boek vaker lezen om echt alles te weten te komen.

Inspiratie

Hoewel Zablocki natuurlijk uit eigen ervaring put, heeft ze door haar achtergrond als programmeur wel een mooie eerste stap gezet. De ontwikkelaar werd geïnspireerd door Depression Quest. Dit is een game die je door de ogen van iemand met depressie laat kijken. Elke dag moet je opstaan, relaties onderhouden, naar je werk gaan en dat allemaal terwijl je depressief bent. Zablocki heeft dit als uitgangspunt voor haar eigen interactieve boek genomen.

Als speler begin je middenin het verhaal. Jessica stapt in een taxi en vanaf het moment dat ze aankomt bij de psychiatrische afdeling, kun jij bepalen wat er allemaal gebeurt. Zie het als Stories of Episode, maar dan met een serieuzer onderwerp en zonder plaatjes. Je verschillende keuzes, beïnvloeden het verhaal.

Spelen

Je kunt Inpatient helemaal gratis spelen via deze link. Uiteraard is er wel een optie om te doneren, mocht je dat willen. Inpatient wordt automatisch opgeslagen in je browser, dus als je je geschiedenis tussendoor wil wissen, houd er dan rekening mee dat de game data ook gewist wordt. Denk er daarnaast even over na waar je de game opstart, want je kunt natuurlijk niet wisselen tussen apparaten.