De nieuwe verfilming van IT lijkt een schot in de roos. Tijdens het openingsweekend trok de Stephen King klassieker maar liefst 1.2 miljoen bezoekers in Nederland. Hiermee trapte de film de Nederlandse horrorfilm ‘Sint’ van de troon af. En ruimschoots ook!

Wat verklaar dit succes? De nostalgie, zeer waarschijnlijk. We zijn opgegroeid met IT en nu krijgt ook een nieuwe generatie de kans om in zijn broek te schijten bij het zien van een afvoerputje. IT is terug en helemaal klaargestoomd voor deze tijd. In combinatie met te gekke acteurs en toffe special effects, komt het stadje Derry nu pas écht tot leven.

IT: het boek, de miniserie & de film

Opvallend is de gelijkenis met deel 1 van de miniserie die in de jaren negentig werd gemaakt. Dat werd overigens al bekend gemaakt aan het begin van dit jaar: deze film zou zich puur op de kinderen concentreren. Heel anders dan het boek, dat met flashbacks werkt en allerlei (maffe) details aanhaalt. De clou van het boek is overigens briljant, ik raad het een ieder met geduld aan om het dan ook ”even” te lezen. Maar het eerste deel van deze remake geeft nog helemaal niks weg over het volwassen leven van de Losers Club (zoals zij zichzelf noodgedwongen noemen).

IT reviewDoor dit hele gedeelte weg te laten, ontstaat er iets waar menig IT-lezer blij van wordt: echte karakters. De opbouw is gedetailleerd en traag. Als je het goed bekijkt, is deze hele film niet meer dan een intro. Het is het driedubbele voorgerecht dat je uitgebreid mag laten zakken voor het hoofdgerecht aan je wordt voorgeschoteld. En dat hoofdgerecht lijkt spectaculair te worden.

Echte horror zonder in te leveren

Want dat is het ding, dames en heren. Dat is het ding wat IT zo mooi maakt: we moeten geloven dat IT een standaard horrorfilm is, maar dat ís het niet. We hebben prachtige karakters met wie we nu kunnen meegroeien en we blijven klimmen naar een geweldig plot. Daarmee onderscheidt IT zich (wederom) van de meeste horrorfilms die we kennen. De kijker hoeft niet in te leveren. Zelfs de lezer hoeft niet in te leveren! En dat is ongeëvenaard.

Vanaf januari 2018 zal er aan het vervolg van IT worden gewerkt. Nu wordt het tijd dat we ons voorgerecht laten zakken, voor we weer een duik in het riool nemen.