…En waarom dat best een ding is

Eerder deze week maakte Shawn Layden van PlayStation in een interview met Gamespot.com bekend dat Sony het mogelijk wil maken dat spelers hun gebruikersnaam voor PlayStation Network kunnen aanpassen. Dit is al langer een wens van veel gebruikers.

Wat is PlayStation Network?

PlayStation Network (PSN) is een online gaming en media service die Sony in 2006 opgezet heeft. In eerste instantie voor de PS3, maar in de loop van de tijd zijn de PS4 en ook andere Sony apparaten er mee te verbinden. Via PSN kun je je statistieken bijhouden en meedoen in online multiplayer games. Ook kun je de meest spectaculaire momenten uit je gameleven met anderen delen in de vorm van screenshots of videoclips.

Later werd het PlayStation Network uitgebreid met Plus en Now. Plus biedt de mogelijkheid om vrienden mee te laten spelen in games die zij niet hebben (en jij wel) en geeft onder andere kortingen in de PlayStation Store. Now is een streamingsdienst.

>>Gratis games voor PS4 via PS plus

Op dit moment zijn er, voor ons Europeanen, 5 games gratis te downloaden via PlayStation plus. Meest opvallende titel daarbij is Darksiders II: Deathinitive een remaster van de originele game uit 2012 inclusief alle DLC. De reviews voor deze game zien er prima uit en zal zeker fans van Zelda-achtige games aanspreken.

Naam veranderen? Hoezo is dat een issue?

Sony heeft altijd verteld dat het veranderen van je gebruikersnaam op PSN moeilijker is dan je misschien denkt. In 2006 was dit voor velen nog niet zo’n probleem. Social media waren nog niet zo wijdverbreid als tegenwoordig. Ondertussen is voor velen de online identiteit minstens zo belangrijk als hun echte. En net zoals je wel eens ander haar wil, wil je ook wel eens een andere naam gebruiken. Op bijvoorbeeld Twitter en Facebook is dit een simpel administratieve handeling, bij zowel PlayStation als Xbox Live lijkt dat dus anders te liggen.

Veel details zijn nog niet duidelijk. Layden hoopt dat deze optie er binnen een jaar is. Of Sony er, net als Microsoft, een vergoeding voor gaat vragen is nog niet duidelijk.