Ben je Stephen King nog niet zat? Mooi! Dan kunnen we direct door naar de volgende verfilming: Mr Mercedes. De eerste aflevering van deze 10-delige serie verscheen al op 9 augustus, maar je moet gepassioneerd zijn om hem in handen te krijgen. Mr Mercedes is uitsluitend via Audience Network te bekijken. Mooi ruk, want een abonnement kost je tussen de 30 en 50 dollar per maand!

Maar een echte fan laat zich niet tegenhouden. Kom nou! Een belletje hier, een belletje daar… en bam! Geregeld.

Bereid je voor op een lange zit, want met Mr King himself als producer, kun je een uitgebreid verhaal verwachten van maar liefst tien uur én – mini spoiler – het lijkt erop dat ook de volgende delen uit de Bill Hodges trilogie verfilmd zullen worden.

Wat is die Bill Hodges Trilogie dan?

Bill Hodges is een gepensioneerde rechercheur die zich helemaal kapot verveelt thuis. Het is een dronkenlap, jazeker, maar wel een goede kerel. Zijn avontuur begint bij ‘Mr Mercedes’ en gaat daarna verder in boek 2 ‘Finders Keepers’ en boek 3 ‘End of Watch’.

In deel 1 van deze trilogie maken we kennis met onze hoofdpersonages: rechercheur Kermit William ”Bill” Hodges (in de serie gespeeld door Brendan Gleeson) en Brady ”Mr Mercedes” Hartsfield.

Mr Mercedes

Mr Mercedes: het eerste deel van het verhaal

Het verhaal van Bill Hodges:
Hodges is een man die er niet zo veel zin meer in heeft. Hij is erg op zichzelf en het interesseert hem geen reet meer of het nou dag of nacht is. Dat verandert wanneer de gepensioneerde rechercheur een bizarre e-mail krijgt met videobeelden van de gruwelijke massamoord die hij nooit heeft kunnen oplossen. Al snel verschijnen er meerdere e-mails, begint zijn tv bizarre beelden tussendoor te spelen en krijgt hij een uitnodiging om anoniem te komen chatten op een website die ‘Under Debbies Blue Umbrella’ heet. Bill Hodges is vastbesloten de zaak nu eindelijk op te lossen.

Het verhaal van Brady Hartsfield: 
Aan de andere kant van het verhaal hebben we Brady Hartsfield. Op het eerste gezicht een doodgewone gozer die werkzaam is als IT specialist bij een elektronica zaak. Maar Brady is veel meer dan dat. Het is een slim mannetje dat graag technische snufjes uitvindt en mensen de dood in jaagt. Op een vroege ochtend steelt hij een Mercedes en rijdt in op een menigte werklozen die staan te wachten tot de banenbeurs opent. Daarna ontbreekt ieder spoor van hem. Niemand weet dat die vriendelijke Brady degene was die achter de gruwelijke massamoord zat. Hij is veilig, maar toch kan hij het niet laten die goeie ouwe Hodges te treiteren met zijn mislukte zaak.

Detective

Mr Mercedes is een fijne detective. Het is een kat- en muisspel dat gespeeld wordt door de chagrijnige goedzak en de mysterieuze psychopaat. Als kijker kun je het verhaal van beiden kanten volgen.

Mr Mercedes

Je kunt je afvragen of het hierdoor spannend genoeg is, maar het antwoord is heel simpel: ja. En als kers op de taart krijg je mooie karakters waar je direct een band mee voelt. En die band is toch wel de kracht van Stephen King (het kan niet vaak genoeg gezegd worden). De schrijver heeft een gave om de goedzak tegelijkertijd nare trekjes te geven én om medelijden voor de klootzak te creëren.

Want die arme Brady. We zien beelden uit zijn jeugd, we zien hoe hij nu leeft, we zien hoe hij vriendelijk blijft lachen naar iedereen die hem in de zeik neemt en we zien hoe hij ondertussen de meest gruwelijke dingen doet.

Conclusie

Als serie komt Mr Mercedes mooi uit de verf. De serie heeft een ander einde dan het boek, dus dat maakt het ook voor degenen die het verhaal kennen spannend. Oh! Een leuk detail: ook dit keer zit Stephen King verstopt in de serie. Leuk!

Mocht Mr Mercedes naar Netflix komen, dan is het de moeite van het kijken waard.

Mr Mercedes


Heb jij Mr Mercedes gekeken? Laat dan in de comments jouw review achter! Vinden we leuk.
De boekenreview van Mr Mercedes vind je hier.
Overige boekreviews uit de Bill Hodges trilogie:
Finders Keepers
End of Watch