Het is niet de eerste keer dat PewDiePie de media haalt vanwege zijn grove humor. In eerdere filmpjes maakte hij geregeld antisemitische grapjes en betaalde via Fiverr een paar mannen om een spandoek te maken met ‘Death to all Jews’. Wall Street Journal nam het daarop op zich om sponsors van PewDiePie te benaderen en te confronteren met zijn gewaagde grappen. PewDiePie bood zijn excuses aan, maar wees wel op het feit dat deze grappen compleet uit context werden gerukt.

De gevolgen waren niet licht.

Zijn samenwerking met Disney werd verbroken. Youtube maakte aanvankelijk een statement waarin gezegd werd dat er wel degelijk verschil wordt gemaakt tussen satire en hatespeech, maar kort daarop werd zijn YouTube Red show ‘Scare Pewdiepie’ gecanceled. Ook werden een aantal video’s verwijderd en verloor hij zijn Premium Advertising status op Youtube.

Leermomentje, denk je dan. Want of je het nu eens bent met Youtube’s acties hierin, als Youtuber heb je je aan de Youtube regels te houden. Het is alsof je naaktfoto’s op Instagram gooit en het dan gek vindt dat je account verwijderd wordt en de EO niet meer met je wil samenwerken. Als je geld verdient met het maken van video’s op Youtube, is het op zo’n moment misschien handig om het over een andere boeg te gooien.

Het ging eventjes goed, maar afgelopen week ging PewDiePie weer de mist in.

Tijdens een PUBG-livestream gooide hij er in een opwelling het n-woord uit. Heel Amerika en omstreken over de zeik, natuurlijk. De gevolgen: de ontwikkelaar van het spel Firewatch die liet weten dat Pewdiepie niet langer streams mag opnemen van het spel en diende een copyright claim in.

Kan dat? Ja, dat kan. De copyrightwet (DMCA) is min-of-meer een gedoogbeleid als het om gamestreams gaat: De in-game content is in principe van de ontwikkelaar, maar omdat deze er zoveel baat bij heeft als (grote) Youtubers een stream opnemen, wordt er vrijwel nooit actie ondernomen.

Dit lijkt vreemd, aangezien Firewatch niet het spel was dat Pewdiepie op dat moment aan het streamen was. Toch werden twee van zijn filmpjes waarin hij het spel wel speelde verwijderd van Youtube. Big deal? Best wel, want na drie van dit soort claims kan Pewdiepie’s account verwijderd worden. Dat kan een naar machtspelletje worden. Op deze manier kunnen ontwikkelaars namelijk ook negatieve gamereviews laten verwijderen van YouTube en op die manier het beeld van de game beïnvloeden. Sterker nog, dit is al eens gebeurd.

Hoe dan ook, Pewdiepie’s outburst wordt nog eens extra ironisch, aangezien hij zich slechts weken geleden distantieerde van het nazisme, tijdens de rel in Charlottesville. Hij beloofde het vanaf nu netjes te houden, aangezien het onderwerp gevoelig lag.

Dat ging dus heel even goed.

Natuurlijk, Felix heeft geen kwaad in de zin. Er wordt wel gewezen naar de invloed die hij heeft op zijn jonge publiek, maar de eerste verantwoordelijkheid ligt hierbij toch echt bij de ouders die hun kids ongelimiteerd Youtubefilmpjes laten kijken.
Toch kun je verwachten dat de media geen seconde wakker zullen liggen van het slopen van jouw imago en er bedrijven zijn die zich – al dan niet onder groepsdruk – terug zullen trekken bij een verkeerde grap. Dat is onvermijdelijk onderdeel van het leven van een influencer, en dat geldt niet alleen voor Youtubers.

Goed, al doende leert PewDiePie. Toch? Well…