Batman, The Caped Crusader, The World’s Greatest Detective.

Als kind was ik gefascineerd door dit karakter. Geen speciale krachten, alleen zijn eigen spierkracht en discipline. Gedreven door zijn wraak op de dood van zijn ouders veegde hij de straten van Gotham City schoon van al het krapuul wat zich daar ophield.

Een gevallen held, gedreven door verdriet.

Toen ik een jaar of 6 was kreeg ik voor Sinterklaas een truckerpet en een button met een nieuw Batman-logo erop en mijn vader kocht een Prince-album waarop datzelfde logo prijkte. Het werd me al snel duidelijk. Er kwam een film.

(© 1989 Warner Bros)

Het duurde nog heel wat jaren voordat ik de film dan ook daadwerkelijk zag. Toen deze op tv werd uitgezonden dwong ik mijn vader om deze op te nemen en heb ik die hele VHS-tape grijs gedraaid. In 1992 was het vervolg Batman Returns de eerste film waar ik zonder mijn ouders naar de bioscoop mocht. Helemaal gek gevreten aan de snoep en de volgende dag ziek, dat weet ik nog wel.

In mijn ‘mancave’ staan tegenwoordig talloze Batman-comics, artwork, naslagwerken, (teken)films en videogames. Ik ben gewoon een sucker voor Batman.

Dus daarom als logische keus:

Batman: The Video Game (1989, Sunsoft)

De consensus van menig gamer is ‘Games gebaseerd op films zijn bijna altijd slecht.’. Daar zit een kern van waarheid in. Speel maar eens ‘Nightmare on Elm Street’ of het even verschrikkelijke ‘Back To The Future’ van developer LJN op de NES en vertel mij maar eens dat het wél goede games zijn. Uiteraard zijn er uitzonderingen, zoals Batman: The Video Game van Sunsoft.

Gameplay

Het spel volgt losjes het verloop van de film Batman van Tim Burton uit 1989.

Er zijn vijf levels:

    • Gotham City Streets (Killer Moth als Boss)
    • AXIS Chemical Factory (Machine Intelligence als Boss)
    • Underground Conduit (Electrocutioner als Boss)
    • Laboratory Ruins (The Dual-Container Alarm als Boss)
    • Gotham’s Cathedral met (FireBug als Boss), en daar volgt dan als eindbaas de Joker.

 

Batman heeft drie wapens: de bekende Batarang, de Speargun en de Dirk (een three-way wapen). Ieder wapen verbruikt zogenaamde ‘Pellets’. De Batarang één, de Speargun twee en de Dirk drie. Pellets en hartjes voor je Lifebar vallen uit gedode vijanden. Wapens raken snel leeg en je zult spaarzaam met je munitie om moeten gaan. Je kunt wel altijd terugvallen op je vuisten, die genoeg schade aanrichten.

Tevens beschikt Batman over een ‘wall-jump’, zoals in Ninja Gaiden/Shadow Warriors. Batman kan zich vastklampen aan muren waarmee hij zich door de levels kan manoeuvreren. Hierin zit ook meteen de moeilijkheidsgraad. Je zult zeer precies moeten springen, waar je behoorlijk wat perfecte timing voor nodig hebt.

Batman: The Video Game is een duistere aangelegenheid die precies dezelfde sfeer heeft als de film van Tim Burton: donker en Gotisch.

Het zal je opvallen dat Batman paars gekleurd is, dit is waarschijnlijk omdat hij anders zou wegvallen in de achtergrond. Speelgoedfabrikant NECA maakte onlangs een reeks actionfigures gebaseerd op bekendere NES games waaronder Batman: The Video Game en maakte gebruikt van het kleurenpalet uit het spel.

NES HARD

Een benaming die voortkomt uit de moeilijkheidsgraad van verschillende NES-spellen. Vaak worden Contra, Ninja Gaiden en Castlevania III genoemd in deze context. Sunsoft maakte twee op film gebaseerde spellen, Batman: The Video Game en Gremlins 2: The New Batch, die allebei bekend staan als NES of Nintendo Hard.

Wijlen Nintendo-directeur Satoru Iwata vertelde ooit dat developers dagen en nachten de spellen onderwierpen aan ‘playthroughs’ en zo experts werden in het spelen van hun eigen games. Door hun ervaring werden de spellen te makkelijk en maakten ze de games moeilijker, omdat ze in de veronderstelling waren dat hun kindjes anders té gemakkelijk waren.

De term NES Hard wordt overigens tegenwoordig nog steeds gebruikt om de moeilijkheidsgraad te beschrijven in videogames. Batman: The Video Game is behoorlijk pittig.

Batman: The Video Game is een welbekende favoriet bij veel retrogamers en is ook nog redelijk goed verkrijgbaar. Ikzelf kocht de game onlangs compleet-in-box in redelijk tot goede staat voor €40 euro op Ebay van een Spaanse verkoper. Je moet ongeveer €50-€100 euro rekenen voor een ‘boxed’ versie. Een losse cartridge is meestal wel te vinden rond de €10 tot €20 euro.

En je weet het: If you die, just try again.