Review | Heat
0Overall Score
Reader Rating 0 Votes
0.0

Twintig jaar na het verschijnen van het origineel leek het 20th Century Fox Home Entertainment een goed idee om de klassieker Heat opnieuw uit te brengen. Mét nieuwe artwork en extra bonusmateriaal op Blu-ray en DVD. Inderdaad een prima keuze om deze klassieker opnieuw uit te brengen!

De 2-disc Director’s Definitive Edition mag je zeker niet missen! Niet? Waarom sturen jullie die dan niet? Aan deze DVD kon ik niet ontdekken wat er gerestaureerd was en ik zat dus naar een film met korrelige ondertiteling te kijken alsof het de 90’s weer waren.

Maar goed, het gaat natuurlijk om de film zelf. En die is geweldig en krijgt ook niet voor niets een 8,2 op IMDb.

Geschreven en geregisseerd door Michael Mann, de man die ook Miami Vice, Ali en The Aviator produceerde. De hoofdrollen zijn voor Al Pacino (The Godfather, Scarface) en Robert De Niro (The Godfather, Goodfellas). Twee van de grootste acteurs allertijden worden bijgestaan door een keur aan geniale acteurs in een bijrol waaronder Val Kilmer (Columbus Day), Jon Voigt (Ray Donovan) en een hele jonge Natalie Portman (V for Vendetta).

Heat: het verhaal

Meestercrimineel Robert De Niro en zijn goed getrainde crew beroven banken, kluizen en geldtransporten. Door de goede planning lukt het hen altijd uit handen van de politie te blijven. Voor een overval op een geldwagen schakelen ze de hulp in van een buitenstaander, Waingro. Deze blijkt wat agressief te zijn en schiet een van de beveiligers dood. Hierdoor wordt meteen besloten om Waingro niet meer in te huren en hem een kopje kleiner te maken. Dit mislukt en hij blijkt later ook betrokken te zijn bij de jacht op De Niro’s crew.

Heat De Niro pointed

In de film zit een scene waarin De Niro en Pacino samen koffie drinken in een diner. Twee mannen die leven voor hun vak en goed zijn in wat ze doen. Alleen staan ze lijnrecht tegenover elkaar maar het wederzijdse respect is er niet minder om.

Uiteraard moet er aan het einde van hun onderonsje nog wel even, in beschaafde bewoording, duidelijk gemaakt worden dat ze elkaar niet zullen sparen mocht het eropaan komen. Wat mij betreft de beste scene uit de film. Des te meer omdat na dit onderonsje alle crewleden van de radar verdwijnen en ook dit weer gepland was door De Niro.

Heat police

Detective Al Pacino staat dus voor de taak om jacht te maken op de groep overvallers. Door wat toevalligheden komt hij op het spoor van De Niro waardoor een kat en muis spel ontstaat.

Pacino wil De Niro op heterdaad betrappen om hem zo lang mogelijk achter de tralies te krijgen. De Niro en zijn crew willen nog één grote roof doen en een bankoverval lijkt de logische keuze. Zo gezegd, zo gedaan. Na de bankoverval probeert De Niro met zijn crew te vluchten in volgens de USA Today, toen, de beste actiescene sinds tijden.

Heat Pacino pointedTijdens de shoot out die volgt komen er twee crewleden om en krijgt De Niro het voor elkaar te ontkomen. Helaas voor hem maakt hij een cruciale fout om toch eerst achter Waingro aan te gaan, in plaats van te vluchten naar het buitenland.

Heat is een must see klassieker, al is het alleen maar om de rekwisieten.

We hebben het hier wel over de jaren 90. iPhones waren er niet, dus als er al telefoons waren, was het een koelkast. Zo’n ouderwetse autotelefoon met draad of een pieper. Een pieper! Wat een ding was dat zeg! Vraag maar eens aan je ouders naar het nut er van.

We dwalen af. Heat is een film die je moet zien, ook voor jongere generaties. Ondanks dat de film 20 jaar oud is blijft het verhaal ijzersterk met genoeg actie zonder over the top computergeanimeerde explosies maar wel veel kogels. Heel veel kogels!