Review | SS-GB
0.0Overall Score
Reader Rating 0 Votes

Het ‘mooie’ aan de Tweede Wereldoorlog is dat het vrij aardig gedocumenteerd is, ieder jaar komen er weer nieuwe verhalen aan de oppervlakte. Zodoende is de Tweede Wereldoorlog nog steeds een zeer vruchtbare voedingsbodem voor nieuwe films en tv-series. Of het nu gaat om Brad Pitt met zijn tank in Fury, een medic die geen geweer mag vasthouden van zijn geloof in Hacksaw Ridge of de aanslag op de Duitse SS Generaal Reinhard Heydrich in de top film Anthropoid.

Allemaal verhalen die, zij het iets geromantiseerd, veel later bekend werden en zijn verfilmd. De grote overeenkomst tussen al deze films is dat de Duitsers uiteindelijk de oorlog verliezen. Maar wat nou als de Duitsers niet hadden verloren? Wat als zij gewoon heel Europa hadden ingenomen, inclusief Groot-Brittannië? Interessante kwestie.

BBC’s SS-GB

De BBC komt met een 5-delige serie over het door Nazi’s bezette Londen van 1941 na het verlies van The Battle of Britain. De serie is gebaseerd op het in 1978 verschenen boek SS-GB, de alternatieve geschiedenis van Len Deighton.

De hoofdrol is voor Sam Riley, hij speelt Douglas Archer, een Scotland Yard detective onder bevel van de Duitsers. Archer wordt samen met zijn collega naar een moord geroepen op de bovenetage van een antiekwinkel. Wat op het eerste oog een simpele moord lijkt op een zwarthandelaar, blijkt deze moord de aandacht te trekken van een hoog geplaatste SS officier. Maar waarom?

SS-GB Sam and JamesSS-GB Kate Bosworth

Een eerste indruk

De eerste aflevering was in een zucht voorbij. De spanning, het wantrouwen richting de Duitsers en elkaar is overal voelbaar. Ondanks dat de Duitsers Groot-Brittannië bezet hebben, blijkt er ook een groot ondergronds verzet te zijn. Maar wie is er te vertrouwen? En wat is de rol van de Amerikaanse journaliste Barbara Barga (Kate Bosworth)?

Na deze aflevering is nog niet geheel duidelijk hoe de rollen zullen zijn, maar na het zien van de trailer van aflevering twee dit gaat zeker veranderen!

Hakenkruis vlaggen

Alles in de serie ademt Londen, de pubs, de straten en steegjes, maar dan ondergedompeld in een bak Duitse ellende. Iedereen kent wel de beelden van hakenkruis vlaggen aan gebouwen in bezette steden, maar het is echt apart om Londense eyecatchers als het Houses of Parliament, vol te zien hangen met die vlaggen. De Duitsers in de serie spreken ook echt Duits. Ze worden dan ook gespeeld door Duitsers en dus gelukkig niet door Engelsen die met Allo Allo tongval als Duitsers acteren.

SS-GB SCR Houses of Parliament

©BBC – Screenshot SS-GB series

Conclusie:

Als je van Engelse series houdt als DCI Banks of Sherlock, maar dan in een alternatief historisch jasje met een vleugje thriller dan zit je helemaal goed met SS-GB.


De eerste aflevering van SS-GB met Nederlandse ondertiteling is 27 april om 21:00 te zien op BBC First (via Ziggo kanaal 22 of KPN kanaal 25).
Voor dit artikel ontvingen we de screener van BBC.