Samorost 3. Ik was niet bekend met de game, laat staan dat ik wist dat er al een deel 3 van uit was. Na een korte rondvraag binnen de redactie, haalde iedereen z’n schouders op: ‘Ken ik niet.’ En dames en heren: da’s zonde, want ik begon hem te spelen en het is zo’n lief, leuk spelletje!
Het is overigens niet heel vreemd dat Samorost niet veel bekendheid heeft bij ons: deel twee kwam dertien jaar geleden uit. Vorig jaar kwam het langverwachte derde deel pas om de hoek kijken.
Samorost 3: waar gaat dat dan over?
‘Hey maar waar gaat Samorost dan over?’ vroegen er een aantal. Ik dacht even na. En nog even. En nog even… ‘Geen idee.’ antwoordde ik uiteindelijk. ‘Iets met een mannetje dat de ruimte in gaat om wat te doen. Of misschien wel omdat hij dat gewoon leuk vindt.’
En daar zit dan meteen het grote nadeel van Samorost: je hebt geen benul wat er nou eigenlijk aan de hand is. Het plot ontbreekt een beetje, maar dat maakt helemaal niet uit! Als je de game wat verder hebt ontdekt, kom je daar vanzelf wel achter.
(In onze video kun je erachter komen hoe de eerste wereld eruit ziet en wat je daar moet doen).
Je hebt ook een boekje waar een verhaal in staat, maar omdat Samorost uitsluitend bestaat uit illustraties en er geen enkel begrijpelijk woord gesproken (of geschreven) wordt, is het wel even puzzelen. En als je niet kunt puzzelen, dan is de lol er snel af met dit spelletje.
Wat een landschap!
Samorost 3 combineert denkwerk met een prachtige 2D wereld waarin je op avontuur gaat. Het is simpel, maar oh-zo mooi! Om verliefd op te worden.
Je begint op je eigen planeet waar een vreemde uitvinder jouw ruimteschip in elkaar zet. Daarna ga je het heelal in om de wezentjes op andere planeten te helpen. Niet per se omdat de wereld daar vanaf hangt, maar gewoon omdat jij jij bent en dat graag wilt doen. Er zit geen spanningsboog of tijdsdruk in het spel, nope! Dit is er eentje voor diegenen die vooral in mooie gebieden willen rondlopen, terwijl ze raadsels oplossen.
Daarom hoef je ook geen actie, gevechten of chaos te verwachten in Samorost 3. Je krijgt uitgebreid de tijd om na te denken en om het spelletje te besturen heb je alleen je muis nodig. Easy!
Planeten
In totaal zijn er vijf planeten en een aantal meteorieten en manen waar je op kunt landen. Daar bevinden zich kleine extra’s. Verder is het de bedoeling dat je de wezentjes op de planeten helpt en daarna weer in je provisorische ruimteschip stapt om de volgende planeet te bezoeken. Samorost 3 is een korte game die je met gemak in een dag uitspeelt.
Puzzels
Het gaat allemaal natuurlijk om de raadsels en de puzzels. Let om die reden vooral op de illustraties wanneer je bezig bent met het spel. Als je ook maar een moment bent afgeleid, kun je een oplossing missen voor jouw probleem. Omdat er geen tekst in Samorost 3 zit, maar ook geen enkele uitleg over hoe de game werkt, zul je op eigen houtje moeten bepalen wat nu een logische volgende stap is.
De puzzels kun je, met een beetje denkwerk, redelijk snel oplossen. Nouja, meestal dan. Er zit op planeet drie een opdracht bij die echt even wat denkvermogen vereist, maar nadat het kwartje is gevallen, is deze ook heel simpel op te lossen. Verwacht van Samorost 3 geen ongelooflijk moeilijke lijnen, side quests of weet ik veel wat: het is een korte game die uitdagend genoeg is, maar waar je vooral heel erg door wordt ingepakt.
Conclusie
Samorost 3 combineert een geweldig landschap met leuk wezentjes. De held van het verhaal is er eentje waar je direct van gaat houden. Het is niet te moeilijk en niet te makkelijk, waardoor het voor iedere speler – jong of oud – leuk vermaak is.
Mocht je Samorost 3 nou helemáál niet zien zitten, bedenk dan even hoe fucking schattig het is om een mini mannetje in zijn witte onesie te zien dansen omdat hij een kaartspelletje heeft opgelost of met een beestje muziek heeft gemaakt. Ik bedoel maar!
Prachtig. Gewoon prachtig.
Check hier de YouTube video en walkthrough van de eerste planeet. (en wat er fout ging)