Op de Penny Arcade Expo van 2013 werd Mighty No.9 door Keiji Inafune en zijn team aangekondigd. “Here’s The Mega Man Spiritual Successor You’ve Always Wanted,”, kopte Kotaku toentertijd en dat was ook zo. Ik was over-the-moon met het idee dat we een nieuwe Mega Man zouden krijgen, met een ander (hedendaags) jasje er omheen.

Keiji Inafune

Binnen twee dagen was de Kickstartergoal behaald, kregen we regelmatig video’s te zien over het productieproces en internetartikelen werden er vol geschreven met hoe tof dit spel zou gaan worden.

We weten allemaal wel wat het resultaat is. It wasn’t so good. Het was wel een gaaf idee, we kregen alleen niet Mega Man. We kregen iets waar heel veel goede ideeën in zaten, maar die niet écht uit de verf kwamen. De graphics waren rommelig, het design en de gameplay niet zoals beloofd. Het was leuk om te spelen, sure, maar niet zo gaaf als Mega Man dat was.

Personages op de box-art waren toffer dan in het spel.

Wat het veroorzaakte is dat men toch anders ging kijken naar dit soort projecten. Ik wel in ieder geval. Ik moet regelmatig aan dit debacle denken als ik op mijn 3DS het icoontje van Mega Man Legacy Collection zie rond draaien. Ik deed niet mee aan de kickstarter van Inafune. Had het bijna wél gedaan, maar iets deed me twijfelen. Wat als het niet zou lukken? Wat als het gecancelled zou worden? Wat dan? Vooral na dat nieuws over andere projecten die werden gecancelled en geld dat verdwenen zou zijn. Na Mighty No.9 hapte ik niet meer. Shenmue 3 werd in 2015 aangekondigd en ik blééf ook toen sceptisch. Toen de laatste teaser werd vertoond vielen fans en journalisten al direct over de gelaatsuitdrukkingen van de karakters, die zouden “te stijfjes” zijn. Dat stemt me dan nog minder positief over dit soort projecten.

Er zijn echt wel goede games uitgekomen vanuit een Kickstarter, alleen Mighty No.9 was er gewoon niet één van. Indie-games zijn je-van-het tegenwoordig, kijk maar naar de Nintendo Switch, en er zitten ontzettend goede tussen. Toch wacht ik nu altijd de recensies af. Kickstarters? Ik durf het nog steeds niet goed aan, misschien ben ik wel een zeikerd, dat zou ook goed kunnen.

Heb jij weleens meegedaan aan een Kickstarter-project? Of wellicht één opgezet? Hoe kijk jij hier tegen aan? Let me know!

Simon Out.