Simon’s Cat: wie kent het mollige, witte beestje nou niet? We kunnen ons al jaren vermaken met de grappige avonturen van Simon’s kat en zijn vriendjes. Voor de echte liefhebbers is er nu ook de app Crunch Time. Maar voordat we het daar over gaan hebben, eerst even een stukje geschiedenis.

Er was eens…

Wat ooit begon als een kleinschalig project van tekenaar Simon, is imiddels een waar imperium geworden mét meerdere tekenaars. Dat moet ook wel, want het maken van een filmpje kost tijd. Extreem veel tijd. Voor één seconde, worden al gauw 25 met de hand getekende frames gebruikt. Het maken van één animatie – afhankelijk van het aantal karaters en de omgeving – kost dus al snel 14 (!) weken. Da’s geen kattenpis.

Hoewel de meeste mensen Simon’s Cat voornamelijk kennen uit deze grappige filmpjes, zijn het vooral de boeken die de witte kat in eerste instantie een succes maakten. Bijna alle YouTube animaties zijn erop gebaseerd, maar voor de nieuwste app Crunch Time geldt dat niet. Dat is gewoon ouderwets een spelletje spelen, zonder complexe verhaallijn.

Crunch Time: de nieuwste app

In Crunch Time doe je als speler niet veel meer dan een rijtje katten eten geven. Klinkt saai, maar dat valt wel mee. Het is een strategisch spelletje dat je kunt vergelijken met apps als Two Dots. Het concept is vrij simpel: elke kat wil een bepaalde hoeveelheid van één soort voedsel en het is jouw taak om dat voor elkaar te krijgen. Dit doe je door de stukjes voedsel aan elkaar te verbinden en zo rijen leeg te spelen.

Allemaal aardig simpel, maar hoe verder je in de app komt, hoe meer je moet nadenken. Je hebt een beperkt aantal zetten, er kunnen katten bij komen en het is echt even nadenken over je volgende zet. Prima tijdverdrijf voor in de bus of tijdens het wachten, maar je moet niet rekenen op iets wat een langere tijd zal boeien.

Simon’s onbestuurbare Cat

Ergens is dat jammer, want Simon’s Cat en zijn vriendjes lenen zich uitermate goed voor een RPG, of in elk geval voor een game met iets meer inhoud en spanning. Van apps als Crunch Time hebben we er inmiddels al zo veel, dat dit eigenlijk een beetje ongeïnspireerd is. De karaters van de verschillende katten komen mooi uit de verf, maar de echte fans van Simon’s Cat doen de bedenkers hier wel een beetje mee tekort.

Hoe leuk zou het zijn dat je als speler écht even in de huid van jouw favoriete witte kat kunt kruipen?

Als er per aflevering 14 weken de tijd wordt genomen, dan had het voor de app ook wel ietsje meer mogen zijn. Het is allemaal erg basic. Verslavend, jazeker, maar basic. Crunch Time spreekt zeker aan door de leuke geluiden en felle kleurtjes. Wanneer je begint, leg je het spel ook niet één twee drie weg. Maar het prikkelt niet. Het is te weinig voor de echte fans.

Conclusie

Is dat dan een reden om de app maar te laten voor wat ‘ie is? Nee man! Crunch Time is gratis te downloaden. Je wordt wel een klein beetje in een hoekje geduwd door de ”levens” die op een gegeven moment op zijn, maar er is niets wat een rondje advertenties kijken niet kan oplossen.

Download Crunch Time, speel hem lekker als je een paar minuten over hebt en leg je verwachting niet te hoog. Het is aardig vermaak, tot we – hopelijk – op een dag een RPG van Simon’s Cat mogen gaan spelen. Wij wachten geduldig af…


Crunch Time is beschikbaar als download op iOS, Android & Amazon.