Sing!
6Overall Score
Reader Rating 0 Votes
0.0

Laten we het even hebben over Sing, een animatiefilm die vorig jaar december al is gereleased. Nog nooit van gehoord? Kan kloppen! Er lijkt namelijk bijzonder weinig (Nederlandse?) aandacht aan geschonken te zijn. Jammer, want Sing is gemaakt door die mannetjes die ook Minions en Pets hebben bedacht. Dan verwacht je wel enige ophef… Toch?

Of er marketingtechnisch nou wat verkeerd is gegaan, of dat wij zo’n enorm bord voor onze kop hadden: ‘t maakt niet uit. Zoals de Friezen altijd zeggen: better let as net. Dus ik heb hem alsnog gekeken!

Sing in ‘t kort

De kneuterige koalabeer Buster Moon runt een theater waar geen hond op af komt. Hij zit in de schulden, maar geeft niet op want zijn redding is nabij (vindt hij zelf). Voor Busters nieuwe show laat hij zangtalenten strijden tegen elkaar. Een soort theaterversie van Idols dus. In plaats van een platencontract, krijgt de winnaar duizend dollar. Of nouja… Dat is de bedoeling, maar Busters schele secretaresse verliest haar glazen oog en typt per ongeluk een paar nulletjes te veel op de flyer. De prijs? 100.000 dollar. Het loopt natuurlijk storm en Buster is niet van plan om de waarheid te vertellen.

Cast

De cast van Sing is niet een van de minste. We hebben Matthew McConaughey als Buster, dus dat is een prima ding om mee te beginnen. De overige stemmen komen van Reese Witherspoon (Rosita), Seth McFarlane (Mike), Scarlett Johansson (Ash), Tori Kelly (Meena), Taron Egerton (Johnny) en Nick Kroll (Gunter).

Overigens is het leuk om te vertellen dat er in Sing mega hits van grote artiesten zitten. Lekker meezingen dus!

Kun je een cliché minder cliché maken?

De grote vraag bij het lezen van de synopsis is: hadden ze niet wat originelers kunnen bedenken? Zangwedstrijden kunnen we toch al dagelijks op tv zien, waarom zouden we er dan ook nog vrijwillig een film over willen kijken? Nou, omdat die film gemaakt is door Illumination Entertainment, dus dan moet het wel briljant en origineel zijn!

Toch is dat niet helemaal het geval hier en dat verklaart vast ook waarom de film niet zo heel erg bekend is onder het wat oudere publiek.

Sing

Sing is één groot cliché. We kijken naar dieren in plaats van mensen en daar is dan ook alles mee gezegd. Alle soorten types komen voorbij: de klungelige assistente en de eigenaar die zijn zaak moet redden maar geen idee heeft waar hij mee bezig is. We hebben ook het angstige meisje dat wel kan maar niet durft. Er is het rebelse meisje, de huismoeder… Zal ik nog even doorgaan?

Humor

Erg vernieuwend of verrassend is deze animatie niet, maar hij is wél heel erg grappig. En daar gaat ‘t natuurlijk om bij dit genre: de humor, het plezier én het medeleven dat je voelt voor de personages. Daarop scoort Sing dan ook hoog. Het is een feelgood film die spannend is voor het hele gezin. De karaktertjes zijn misschien standaard, maar dat betekent niet dat ze niet leuk zijn. Allemaal hebben ze hun eigen redenen om deel te nemen aan de theatershow. En je hoopt natuurlijk maar dat het goed zal aflopen…

Sing

Conclusie

Sing benadrukt de American Dream. We volgen de reis vanuit de goot naar de villa met het privé zwembad. De karakters maken een enorme groei door en Sing heeft dan ook niet zo’n denderend plot, maar de veranderingen in al die verschillende personages is wel tot in de puntjes uitgewerkt. Chapeau!

Zo lang je er zonder verwachting in stapt, kun je hem prima uitzingen.

 


 

Afbeeldingen via Filmdepot
Filmdistributeur: Universal Pictures