Eind juni begon het weer op het forum van Budgetgaming. De SNES Classic Mini was aangekondigd en direct schoten de jongens en meisjes in de stress, want hoe kom je aan zo’n ding?
De NES Classic Mini was beperkt verkrijgbaar en werd in no-time aangeboden op Marktplaats, Ebay en Catawiki voor torenhoge prijzen.
Ik heb zelf geen extra controller kunnen bemachtigen toen en heb daar ook uiteindelijk schoorvoetend €50 euro voor betaald. Ik moest en zou het ding compleet hebben. Na maanden in spanning te hebben gezeten óf ik hem überhaupt wel zou ontvangen, had ik hem dit weekend dan eindelijk echt in de hand.

Het is me wat. Ik had vroeger nooit een echte Super Nintendo, totdat mijn schoonbroer er nog één vond op zolder en deze aan mij schonk, dus dit is wel speciaal voor mij.

In de doos

De SNES is ingepakt zoals je dat gewend bent bij Nintendo in (blauw) transparante plastic zakjes en de console zelf heeft zo’n zacht plastic envelopje er omheen. Is niet zo belangrijk zou je zeggen, maar dat vind ik weer fijn omdat het me doet herinneren aan alle keren dat ik een Nintendo-console mocht uitpakken.

Uiteraard is dit het Europese/Japanse design qua buitenkant. In de Verenigde Staten moeten ze het doen met de Noord-Amerikaanse variant, ook wel de ‘lelijke’ variant wat mij betreft. In de VS kreeg men een wat hoekiger ontwerp, met paarse accenten. De controllers kregen daar ook geen kleurige knoppen maar hetzelfde paars als wat op de console te vinden was. Dit omdat het dan een stoerder console zou lijken. Nu begreep ik dat men liever toch ‘ons’ ontwerp had gehad.

Afijn, de console zelf is erg licht en klein. Hij past precies in je hand en je voelt echt dat er behalve de printplaat niet veel meer in zit. Het voelt een beetje ‘goedkoop’ aan, maar dat komt gewoon omdat het niet meer nodig heeft.

De aan en uit knop werkt, net zoals de resetknop. De ‘top-loader’ en de ejectknop werken niet (uiteraard), want zoals de meesten wel zullen weten, je kunt er geen échte games in proppen.

De controllerports werken ook niet echt. Het is een klepje waarachter de echte controllerports zitten. Dit zijn de standaard Wii-aansluitingen. Dit zou dus betekenen dat je de controllers ook op je Wii kan gebruiken voor je Virtual Console spellen. Dat moet ik nog proberen. De controllers zijn overigens wel bijna exact hetzelfde als de controllers van de originele SNES, qua gevoel en design. De kabels zijn wat langer dan de kabels van de NES Classic Mini (gelukkig), twee keer zo lang zelfs. Anderhalve meter zijn ze nu, alleen vraag ik me af of mensen met een 50″ inch flatscreen het aandurven om zó dicht bij hun tv te gaan zitten. Anderhalve meter was vroeger prima, lekker op je knieën voor de buis, maar dat is nu wel anders.

Aan de achterkant zit er een HDMI poort en een USB power input-aansluiting voor de voeding. De voeding is apart verkrijgbaar of je steekt gewoon de USB in je televisie (als je zo’n moderne tv met USB aansluitingen hebt).

Menu en extra’s

In het menu kun je kiezen om één van de 20+1 games te kiezen. Die +1 is de eerder gecancelde Star Fox 2 en die kun je pas spelen als je een stage uitspeelt in de originele Star Fox. In Europa krijgen we overigens dezelfde games als de gamers in Noord-Amerika, de Japanners hebben wat andere titels. Maar persoonlijk missen we daar niks aan, wij krijgen in ieder geval wél Castlevania IV.

Zoals bij de NES Classic kun je in het menu kiezen om een spel te spelen of om naar een sub-menu te gaan waar je kunt kiezen om bij een opgeslagen save verder te gaan.

Vroeger waren games vaak wat pittiger om zo de “feel” van de arcade te evenaren, maar tegenwoordig zijn sommige spellen daardoor echt wel moeilijk van aard. Daarom een nieuwe optie om terug te kunnen spoelen in je ‘save-point’ zodat je direct begint op dat platform waar je de vorige keer per ongeluk vanaf sukkelde.

Tevens kun je een kek randje plakken om je 4:3-beeld-op-een-16:9-beeldscherm in de instellingen om de zwarte balken rond het beeld op te leuken.

Conclusie

Het is echt een tof ding. Ben er enorm blij mee, ook al had ik sommige titels al op de Virtual Console op de WiiU gespeeld. (spelend met mijn Japanse Wii-SNES controller) of op de 3DS. Dat je nu weer lekker voor de tv kan zitten en deze fantastische titels kan spelen is echt fantastisch. De games zien er mooi uit en spelen exact zoals het hoort, met bijbehorende foutjes en alles. Mocht je nu echt last hebben van de lengte van de kabels: op AliExpress kun je verlengkabels krijgen voor een appel en een ei. Dikke tip.

Ze zijn nu nog moeilijk te krijgen, maar Nintendo heeft beloofd dat ze de NES en SNES Mini’s in grotere aantallen gaan maken dus aankomende tijd komen er nog kansen genoeg.

Nu nog een mooie carrycase aanschaffen en wachten op de N64 Classic Mini!

foto’s via I-news.co.uk