Op 17 oktober 2017 komt South Park zijn nieuwste game uit voor de Xbox One, Playstation 4 en PC: The Fractured But Whole. En wij van Abyx mochten hem nu al spelen.

Samen met een groep gamers van verschillende websites gingen we naar het Ubisoft kantoor, waar we 3 uur de tijd kregen om dit spel uit te proberen.

De serie South Park staat bekend om zijn grove humor, dus het duurde ook niet lang totdat het gegniffel van alle kanten kwam.

In het begin moest ik het uiterlijk van mijn personage aanpassen. Onderaan stond een balk die de moeilijkheidsgraad aangaf in de vorm van huidskleuren. Hoe donkerder je huid, hoe moeilijker het werd.

In het introfilmpje vertelt Eric Cartman over zijn verdwenen kat. Deze moet volgens hem zijn ontvoerd door een criminele organisatie. Hij maakt het plan om samen met zijn vrienden de kat op te sporen om de geheime organisatie te vinden en deze op te rollen. Ik kan je trouwens aanraden om dit filmpje te proberen over te slaan, dit wordt je geheel in South Park stijl niet in dank afgenomen.

Alle kinderen in de stad doen nog steeds mee aan het fantasierollenspel uit het vorige deel (South Park – The Stick of Truth). Eric doet zich voor als de superheld ‘The Coon’, en opeens spelen alle kinderen alsof ze superhelden zijn.

Kies je kracht

Je kunt kiezen tussen 3 soorten superhelden. Brutalist is sterk van dichtbij, Blaster is sterk van veraf, en de Speedster is zo snel als de Flash. Later in het spel komen er nog meer soorten helden bij, en omdat je niet je vaardigheden hoeft op te waarderen, kun je gemakkelijk veranderen in een andere held.

De speelstijl is iets aangepast na The Stick of Truth. Je vecht nog steeds om de beurt, maar nu moet je ook daadwerkelijk naar je tegenstanders toelopen en eventueel omsingelen voor extra damage. Door op het juiste moment te blokkeren verzamel je punten om uiteindelijk (genadeloze) super aanvallen uit te voeren.

 

Gamestijl

De speelwereld is de stad van South Park, waar je in elk huis kunt rondneuzen en spullen jatten. Waar je van de ene rare situatie in de andere komt. Zo wil er iemand dat je Yaoi posters zoekt (getekende homo erotica) en ergens anders zie je de gevolgen van een ongelukkig huwelijk. Oftewel, allerlei dingen waar een kind uit groep 4 zich niet mee bezig hoort te houden, maar hierdoor des te leuker zijn.

Alle huizen hebben natuurlijk een WC en deze hebben een eigen minigame. Het was hilarisch om de andere gamers te horen button-smashen, en hierdoor wist je meteen dat er iemand weer een aan het schijten was.

De gejatte spullen kun je verkopen of samenvoegen tot een Artifact. Deze krachtige voorwerpen geven jouw personage verschillende voordelen, zoals extra aanval of verdediging. Langzaamaan wordt je steeds sterker en volg je de missies op de kaart. We konden het spel in die 3 uurtjes niet uitspelen, en heb ik zelfs maar een klein deel van het verhaal meegekregen. Wat mij het idee geeft dat South Park vele speeluren bezit.

De verzameldrang die South Park – The Fractured But Whole je geeft is enorm. Ik baalde als een stekker toen mijn speeltijd erop zat en ik al mijn spullen kwijt was. Je kunt uren bezig zijn met het vinden van alle geheimen, of je richt je op de hoofdmissies en gevechten als je meer van actie houdt.

Het Oordeel

Ik ben enthousiast. Hoewel South Park – The Fractured But Whole qua uiterlijk ontzettend veel lijkt op The Stick of Truth is het toch een heel ander spel. Een ontzettende aanrader voor fans van de animatieserie, of als je seksische, racistische, of gore humor hebt. Of al om een simpele scheet moet lachen.