Er zijn duizenden spookverhalen die draaien rond een groepje tieners dat een nacht ergens doorbrengt. Hoe je dat vernieuwend houdt? Het antwoord vind je in Oxenfree.

Vijf tieners spenderen de nacht op het mysterieuze Edward’s Island. Alex is de hoofdpersonage en haar keuzes hangen grotendeels af van jou. Jonas is haar nieuwe stiefbroer, die ze pas net kent. Ren is haar praatgrage beste vriend, die niet van de special brownies kan afblijven. Dan zijn er nog Clarissa, de ex-vriendin van de overleden broer van Alex, en Nona, het stille meisje waar Ren een crush op heeft. Hoeveel van hen er ook daadwerkelijk mee terug naar huis gaan, is aan jou.

Inmiddels is het Edward’s Island onbewoond.

De laatste bewoner, Maggie Adler, is pas overleden. Er zijn genoeg toeristische voorzieningen, maar ‘s nachts is er niemand meer aanwezig. Het eiland is grotendeels omgebouwd tot een eerbetoon aan de bemanning van de USS Kanaloa, een onderzeeër die in de buurt van het eiland verdween. Er gaan geruchten dat je op dit eiland op bepaalde radiofrequenties kunt afstemmen, en dat er dan vreemde dingen gebeuren…

Het sterkste aspect van Oxenfree is toch wel de voice acting. De stemmen dragen bij aan de karakters, en de gesprekken zijn meeslepend en geloofwaardig. Zelf heb je steeds drie teksten om uit te kiezen tijdens een gesprek, maar je kunt er ook voor kiezen om te zwijgen. Zelfs het moment waarop je antwoordt, of je iemand laat uitpraten of niet, heeft invloed op de voortgang van een gesprek. De gesprekken beïnvloeden de relaties met de andere personages en uiteindelijk de afloop van het spel.

Kippenvel

Ik heb enorm genoten van Oxenfree, en zat het eerste uur met kippenvel te spelen. De opbouw van het verhaal was fantastisch, maar zakte daarna behoorlijk in. Bepaalde schrikmomenten bleken achteraf wel mee te vallen en dat haalde de spanning er behoorlijk af. Ook is het tempo soms wat lastig: het ene moment moet je gesprekken volgen en tegelijk bedenken wat je antwoord gaat zijn, duurt het allemaal veel te lang omdat je personage zo verschrikkelijk traag loopt. Ondanks dat er wat steekjes vallen, is Oxenfree een heerlijk spel, dat je makkelijk in een avond uitspeelt.

Oxenfree zit vol spanning, en de creepy stemmen en geluiden die je oppikt via de radio dragen veel bij aan de onheilspellende sfeer die je gedurende het spel voelt. Speel het in de avond als je alleen bent, en ik garandeer je een flinke dosis kippenvel.

Bekijk hier de trailer van Oxenfree: