Spelbrekers: korte spelletjes die altijd even tussendoor kunnen. Of dat nou tussen twee werkdagen in is, of tussen een gave game die je net hebt uitgespeeld en de volgende grote titel waar je nog even niet aan kunt beginnen omdat je nog met je hoofd bij de vorige zit. Spelbrekers kun je altijd even oppakken en weer neerleggen, maar kunnen desondanks zeer verslavend zijn. Deze keer: Prison Architect.

Deze game begon als crowdfunding project. De alpha versie kwam in 2012 te koop en was zo populair dat de pre-orderverkoop alleen al meer dan 10 miljoen dollar opleverde. Iedere drie à vier weken kwam er een update en uiteindelijk werd het spel in 2015 officieel uitgebracht op Steam.

Als eigenaar van een gevangenis heb je genoeg te doen. Of je zelf een gevangenis bouwt, of er één speelt in de campaing modus, is aan jou. De heerlijk simpele vormgeving van het spel houdt het overzichtelijk. En dat is maar goed ook, want je moet veel belangrijke punten tegelijk in de gaten houden.

Behoeftes

Je gevangenen hebben behoeftes. En ook al zijn het criminelen, je moet toch goed voor ze zorgen. Een verveelde of hongerige crimineel is namelijk een gevaarlijke crimineel. Hebben ze bepaalde dingen nodig en krijgen ze die niet, dan kunnen ze agressief worden en een rel gaan veroorzaken.

Veiligheid

Heb je genoeg guards aangenomen? Je kunt namelijk je gevangenen niet uit het oog verliezen. Voor je het weet is er één omgelegd, omdat hij een snitch was bijvoorbeeld. En hoe komen je bajesklanten eigenlijk aan die wapens? Tijd om wat extra metaaldetectors te plaatsen.

Belonen of straffen

Geloof jij in een tweede kans, of verdienen de mannen in jouw gevangenis geen meelij? Geef jij ze een kans om bijvoorbeeld opleidingen te volgen, of zorg je voor extra isoleercellen? Bouw jij een parole-gebouw, of een executiegebouw? Of misschien allebei? Het is geheel aan jou.

Ondertussen moet je ervoor zorgen dat je gevangenen tevreden zijn, of bang genoeg om nergens over te klagen. En natuurlijk moet je zorgen dat ze veilig achter slot en grendel zitten, want ze zullen ook wel eens proberen om te ontsnappen

Prison Architect is een perfect spelletje voor tussendoor. Er is niet echt een verhaallijn, maar het is wel lekker verslavend. Maar als je het spelletje eenmaal doorhebt en alles loopt op rolletjes, dan is er niet veel meer te doen. Het is daarmee een perfect spelletje voor tussendoor. Het is geen lang spel, maar wel ééntje die je later weer eens opnieuw speelt.

Prison Architect is verkrijgbaar op Steam, Playstation en Xbox