Daar gaan we weer! In 2002 kwam Spider-Man uit, een grote hit met 2 opvolgers. Daarna, in 2012, begonnen ze opnieuw met The Amazing Spider-Man, waarvan in 2014 een tweede deel kwam. En nu, slechts 3 jaartjes later, wordt alles weer gereset en hebben we: Spider-Man Homecoming.
We kennen het verhaal nu wel eens. En de makers begrijpen dit maar al te goed. Spider-Man Homecoming bevat geen orgineverhaal. Dus geen spinnenbeet of de dramatische dood van oom Ben, maar bam! Spider-Man in actie. En wat een fantastisch idee is dat zeg. Al heeft deze Peter Parker als 15 jarig jochie nog veel te leren over het superhelden bestaan.
Spider-Man Homecoming is veel minder zwaar op de hand dan zijn voorgangers. Als puber maakt Peter zich vooral zorgen over het imponeren van zijn mentor Tony Stark, die natuurlijk niemand minder is dan Iron Man. En het uitvragen van een mooi meisje naar het schoolbal.
Het hebben van de arrogante Iron Man als mentor heeft veel nadelen, maar ook een ontzettend groot voordeel. Spider-Man zijn kostuum is ditmaal niet zelfgemaakt, maar Iron Man heeft deze volgepropt met allerlei gadgets. Ik zag veel nieuwe dingen, maar herkende ook een aantal uit comics en games.
Spider-Man Homecoming hoort bij het Marvel-universum, wat betekent dat alle Marvel films met elkaar in verbinding staan. De daden van de ene held hebben daardoor gevolgen voor een andere held. Zo ook met de Avengers en Spider-Man.
Voor wie The Avengers nog niet heeft gezien: The Avengers moesten het opnemen tegen een alieninvasie. Dit leidde tot een enorme ravage en hierdoor lag overal in de stad buitenaardse technologie voor het oprapen. Arme bouwvakkers met gezinnen, die gebukt gingen onder grote bedrijven, zagen hun kans schoon om hier een paar centen uit te slaan.
Een paar jaar en heel wat experimenten later zijn het geen simpele bouwvakkers meer, maar buitenaardse wapenhandelaars. Met als leider, een man in een metalen vogel-kostuum, genaamd Vulture. Met zijn wapens en verbitterde karakter is hij een waardige tegenstander voor onze zonnige Spidey.
Spider-Man vs the Ultimate Spider-Man vs Spider-Man Homecoming
De Spider-man in Spider-Man Homecoming is veel meer op de comics gebasseerd. Tot grote opluchting van fans! Acteur Tom Holland zet Peter Paker neer als een jong, vrolijk en klungelig persoon.
Een groot verschil met de 2002 Spider-Man, gespeeld door Toby Macguire. Hij leek soms wel een volwaardige depressie te hebben. En bij hem kwam de focus meer op de verantwoordelijkheden van iemand met zoveel kracht. En dan had je natuurlijk nog de Ultimate Spider-Man. Al voor hij zijn krachten kreeg, was dit een charmante en gevatte kerel. Vol zelfvertrouwen; iets waar beide andere Spider-Mannen slechts van kunnen dromen.
Ik heb alle 6 films gezien en wat waren ze geweldig. Voor de 2002 Spider-Man zal ik een zwak houden, omdat het voor mij de eerste film was. Maar de twee vervolgen daarop waren een stuk minder goed. Spider-Man Homecoming is, vergeleken met deze twee, een compleet andere film. Het laat goed zien dat Peter Parker nog in de leer is en er zijn veel mogelijkheden voor komende films.
Maar als ik de comics en animatie vergelijk, vond ik toch dat the Ultimate Spider-Man mij het meest het authentieke Spider-Man gevoel gaf. Ik had graag het derde deel gezien, maar helaas was er gedoe tussen Marvel en Disney en daardoor zal deel 3 nooit komen.
Al bij al is Spider-Man Homecoming een fantastische film en zeker een aanrader. Let op! Er zijn 2 after-credit filmpjes. Eentje na ongeveer een minuut en de ander nadat ALLE credits zijn geweest.
Tom Holland heeft voor 3 films getekend, en de volgende staat gepland op 5 juli 2019.