Het is geen slecht jaar voor Stephen King. Alles wat de succesvolle auteur heeft geschreven lijkt inmiddels verfilmd te worden, of er wordt een remake van gemaakt die past bij het huidige (nieuwe) publiek van de schrijver.

Een bekende remake is natuurlijk IT. De horrorfilm brak alle Nederlandse records en stootte naast SINT ook The Ring van een eerste plek af. Met een omzet van meer dan 3 miljoen euro binnen onze landsgrenzen, is de killer clown opnieuw een mega hit. Allemaal leuk en aardig, maar er is een andere remake die ook wel een klein beetje aandacht verdient: The Mist.

Van film naar serie

IT ging van miniserie naar tweedelige film. The Mist doet het andersom. De film, naar het verhaal ‘Dark Forces’ dat King in 1980 uitbracht, konden we in 2007 bekijken. Dat lijkt niet lang geleden, maar inmiddels zijn we tien jaar verder. Tien jaar! De technologie is veranderd en we zien dat de verfilmingen van Kings werk net elke keer even wat beter worden. Dat komt deze remake van The Mist ten goede… Toch?

Nouja… Ja. The Mist is anders dan we gewend zijn uit de film, waar iedereen opgesloten in een supermarkt zit. Dit keer zijn de personages wat meer verspreid over het stadje in Main. Een groepje in de kerk, een groepje in het winkelcentrum… en dan natuurlijk op zo’n manier dat de rivalen met elkaar opgesloten zitten. We worden geïntroduceerd in de levens van verschillende, interessante personages én interessante bijrollen. In tegenstelling tot wat de grotere media vinden van deze verfilming en de acteurs, ben ik na het kijken van de pilot al voorzichtig enthousiast aan het worden.

Oprechte schrikmomenten

Door de eerste aflevering moet je even heen, maar vanaf aflevering 2 kun je je al voorbereiden op oprechte schrikmomenten en opengespleten hoofden. Leuk! Series zijn vaak te netjes. The Mist balanceert er een beetje tussen. Had het nog wat ranziger gemogen? Van mij wel, maar goed. Je kunt niet alles hebben.

Overeenkomsten en verschillen

Over de overeenkomst met het boek kan ik niets zinnigs vertellen; ik heb het niet gelezen. Dus ik hoor graag of juist de film, of deze serie meer inspeelt op dat verhaal.

Voor diegenen die de film kennen, zal het wel even omschakelen zijn. Waren we eerst de complete film in 1 ruimte, hebben we nu personages die het erop gokken en zich door de stad verplaatsen. Ergens jammer, maar aan de andere kant moeten we ons afvragen of een serie interessant blijft als hij twee seizoenen lang op één locatie afspeelt. Je moet wel een verdomd goeie schrijver zijn om dat boeiend te houden.

PlottwistThe Mist

In The Mist zit een plottwist, maar erg onverwacht is die niet. The Mist lijkt vooral de karakters en hun onderlinge relaties als fundament te hebben om het verhaal op uit te bouwen. De kijker heeft vooral veel aan Nathalie Raven, een op en top ”natuurmens” dat iedereen zo gek krijgt om haar te volgen, nadat ze de situatie vergelijkt met iets wat jaren terug is voorgevallen. En daarmee vangt deze serie van Spike wel direct wat King bedoelde in zijn verhaal: het gaat om de chaos die mensen samen creëren wanneer ze in een angstige situatie verkeren en om de vreemde sprongen die ze maken.

Conclusie

Hoe en wat moet je zelf maar bekijken. The Mist bestaat uit tien afleveringen die allemaal zo’n 40 minuten duren. Het is gebruikelijk bij Stephen King verfilmingen dat ze niet te lang doorgaan, maar The Mist lijkt er niet een van te zijn; seizoen 1 eindigt met een cliffhanger. Daar is niets mis mee, want The Mist is best een aardige serie met leuke personages. En als de makers het verhaal nou niet tot in den treuren door laten gaan, zoals bij Under the Dome* gebeurde, komt het allemaal wel goed!


EDIT:

Op 28 september werd bekend gemaakt dat The Mist geen vervolg zal krijgen wegens tegenvallende kijkcijfers en slechte kritieken van degenen die hem wel keken.


The Mist kun je via Netflix bekijken.
© Images via Spike

 

* Bagger serie. Lees het boek.