E3 is het grootste game-evenement ter wereld. Ieder jaar worden de nieuwste games en gadgets op E3 geïntroduceerd. Maar meer dan eens worden de beloftes niet waargemaakt.

Een goed voorbeeld is No Man’s Sky. De trailer van dit ruimtevaartspel zag er fenomenaal uit. Toen het spel eenmaal uitkwam bleek het amper op de trailer te lijken. Met als gevolg meerdere rechtzaken voor misleidende informatie.

Fans waren teleurgesteld, maar konden tenminste nog hun geld terugvragen. Wat ik erg vind zijn de games die nooit het daglicht hebben gezien. Ondanks wat er allemaal beloofd is.

Een waarschuwing voor de gepassioneerde gamers: Hieronder volgt een tragische top 5. Na het zien van deze trailers kun je het gevoel krijgen iets te missen, zonder dat je het ooit hebt gehad. Onwetendheid kan een zegen zijn.

#5 – Phantom Dust (2014)

In 2005 kwam Phantom Dust uit. Het is een third-person spel, waarin het naamloze hoofdpersonage stof op een magische manier kan gebruiken om te vechten. De gameplay was zijn tijd vooruit, en maakte onder andere gebruik van verzamelkaarten. In 2014 werkten Microsoft en Darkside Game Studios samen om een reboot te maken. Maar na vele strubbelingen en hoge kosten zijn de twee studios uit elkaar gegaan. Waardoor de nieuwe Phantom Dust niet verder kwam dan een vette trailer.

Phantom Dust staat op nummer 5, want Microsoft heeft zijn best gedaan om de teleurstelling te verminderen. Ze hebben namelijk de originele 2005 versie gratis gemaakt voor de Xbox en Windows 10.

#4 – Bioshock voor de Playstation Vita

Soms hoef je geen eens een trailer te maken om flinke teleurstelling te veroorzaken. Bioshock, de bekende en doodenge first person shooter zou een Playstation Vita game krijgen. In Bioshock 1 en 2 probeerde je te overleven in Rapture, wat een enorme stad in de oceaan is. Hier zijn onmenselijke experimenten gedaan, met als gevolg dat er om elke hoek gevaar schuilt.

De Playstation Vita versie zou geen shooter worden, maar een tactisch spel waar je om de beuren moet vechten, zoals in Final Fantasy Tactics. De setting zou dezelfde onderwaterwereld worden, maar dan in volle glorie. Voordat alles in vervalling was gekomen. Een fantastisch idee, maar helaas bleef het daarbij.

#3 – Fable Legends


De productie van Fable Legends is op het allerlaatste moment gestopt. Er was zelfs al een free-to-play Betaversie uitgegeven.

In het magische universum van Fable Legends speelde je met z’n vijfen. Vier helden en één slechterik. De helden moesten samenwerken om hun doel te behalen, terwijl de slechterik allerlei monsters op hen afstuurde. Fable Legends kon zowel met vrienden als alleen gespeeld worden.

In 2012 begon de ontwikkeling, en het leek in 2015 bijna af te zijn. Maar in maart van dat jaar sloeg het noodlot toe. Microsoft had in januari aangekondigd dat Fable Legends op zowel de Xbox One als Windows 10 speelbaar zou zijn. Twee maanden later werd alles stopgezet.
Microsoft besloot om Lionhead Studios te sluiten, en geen tijd of middelen meer te stoppen in Fable Legends.

#2 – Scalebound


Scalebound zou dé exclusieve titel worden voor de Xbox One in 2017. PlatinumGames wou een actie-rollenspel maken, waarin je een verwaande kerel zou besturen en een volledig aanpasbare draak. Scalebound had de hoofdfocus op het hebben van een zo realistisch mogelijk uiterlijk. De gameplay zag er uniek uit, en het had ook een multiplayer.

Scalebound werd al in 2006 bedacht, maar de productie werd stopgezet om Bayonetta te maken. Nadat deze game klaar was gingen ze bezig met Scalebound, maar toen het idee niet populair genoeg was, stapte PlatinumGames over op het maken van The Wonderful 101. Toen deze bijna af was gingen ze in 2013 officieel aan de slag met Scalebound. Maar in 2017 werd het alsnog weer stopgezet.

Wie weet springt dit knipperlicht ooit weer op groen.

#1 – Star Wars 1313


Star Wars 1313 zou over de jongere jaren van Boba Fett gaan. Deze bounty hunter zou zich tussen het uitschot van de samenleven bevinden, in een ondergronds gebied van Coruscant, genaamd Level 1313. De gametrailer zit bomvol actie. En hoewel er geen lightsaber of Force aan te pas komt, schreeuwt het Star Wars.

Star Wars 1313 werd voor het eerst bekendgemaakt in 2012, en zou voor de Xbox One, Playstation 4 en de PC uitkomen. Maar toen Disney in 2013 Star Wars overnam hebben ze dit project stop gezet. Er blijft een kleine hoop dat dit avontuur ooit nog zal verschijnen.

 


Wanneer ik deze lijst weer overlees moet ik denken aan Ferry zijn blogs: E3 dag 1, E3 dag 2, E3 dag 3.
E3 beloofde dit jaar weer fantastische titels, zoals: Beyond Good and Evil 2, The Shadow of the Colossus Remake, Assasins Creed Origins en mijn GROTE favoriet: God of War.

Ik hoop ontzettend erg dat ik deze games nooit in een soortgelijke top 5 tegen zal komen.