Dit jaar is de tiende editie van Nederlands grootste game-evenement. Maar wel een relatief klein evenement waar vrijwel geen aankondigingen worden gedaan. Heeft dat wel meerwaarde?

Van 1500 naar 25.000 bezoekers

Hoewel er niet veel unieks gebeurt op First Look, is het een groeiend evenement dat ieder jaar weer zijn eigen records verbreekt. En met het groeiend aantal bezoekers, groeit ook de hoeveelheid content. Inmiddels is het evenement omgedoopt van First Look tot First Look Festival. Het is een kwestie van wachten tot First Look (wederom) uit zijn voegen barst en een stapje groter kan gaan denken. Maar stiekem hoop ik van niet.

Als je naar Gamescom (of, de gelukkigen onder ons, naar de E3) gaat, speelt er in je achterhoofd het gamenieuws. Ieder jaar is het weer spannend welke nieuwe games er tijdens de livestreams en shows worden aangekondigd. First Look heeft dit, op een enkel geval met Duke Nukem Forever na, nooit gehad. Dit geeft je in de eerste instantie het idee dat deze Nederlandse gameconventie minder serieus wordt genomen door ontwikkelaars en uitgevers. Dat is natuurlijk niet gek, aangezien het relatief een heel klein game-evenement is. Maar het geeft wel ruimte voor een extra Hollands tintje: gezelligheid.

Op First Look kom je voor de games en de mensen.

Als je door de hal loopt zul je om je heen regelmatig vrienden elkaar zien begroeten, of zelf bekenden tegenkomen. Het is een event waar je heen gaat met je vrienden. Je speelt een paar games, eet een broodje Unox, geniet samen van de sfeer (en de mooie boothbabes)… Het is centraal, bereikbaar voor iedereen. Ja, het is klein, maar daarmee ook overzichtelijk. En dat maakt First Look groots.

First Look is geen ‘Nederlandse E3’, en dat zal het nooit worden. Maar dat maakt het niet minder de moeite waard om te gaan.

Op naar de volgende tien jaar!