Morgen is het alweer tijd voor de season finale van seizoen 7 van Game of Thrones. Zoals ieder seizoen verwachten we natuurlijk enorme cliffhangers en bizarre gebeurtenissen waarvan we juichend op de bank gaan springen, of door onze eigen tranen en snot gaan rollen in een donker hoekje. Het liefst natuurlijk allebei.

Dat dit een fantastische serie is, wil niet zeggen dat hij vrij is van kritiek. Zeker de laatste tijd komt er veel commentaar op de snelheid waarop personages van de ene kant van het rijk naar de andere uithoek kunnen reizen, bepaalde beslissingen die worden genomen en popsterretjes die om geen enkele duidelijke reden op het toneel verschijnen. Maar ook: er gaat niemand dood. Nou ja, niemand, laten we die arme draak niet vergeten, maar in principe is er niets meer gebeurd dat kijkers zo versteld deed staan als Ned’s onthoofding, Red Wedding of Geoffreys dood, to name a few. En waar we eerst huilden om personages die werden opgeblazen, wiens hoofden werden verpletterd of op vreselijke manieren gemarteld, willen we nu bloed zien.

Als er één moment is om een belangrijk personage te laten sterven dan is het de season finale, dus: who’s next? En wie kan er eigenlijk sowieso wel dood omdat het verhaal een beetje af is, of omdat we niet meer om de personage geven?

Bran

Laten we met deze… jongen beginnen. Waar we in seizoen 1 schietgebedjes deden terwijl hij uit de toren viel, rollen we nu met onze ogen als hij weer eens moet melden dat hij de Three-eyed Raven is. We don’t care anymore. Hij heeft nog wel een belangrijke rol te vervullen, namelijk John zien en vertellen wie zijn vader is (‘Oh trouwens, die crush van je, dat is je nicht’), maar dat is niets wat niet in 1 episode kan, en daarna is zijn rol wel vervuld eigenlijk. Tenzij hij nog even de ijsdraak kan overnemen en de Night King in zijn nek kan bijten, zie ik niet veel nut meer voor Bran. Maar eerlijk gezegd: Meera zei het al, Bran is al dood.

Bronn

Haat me, maar Bronn heeft niet veel meer te doen. We weten allemaal dat als de oorlog echt uitbreekt, hij zijn biezen pakt en zelf wel ergens een prinses versiert. Bronn staat altijd aan zijn eigen kant. Of hij dood gaat weet ik niet, maar het zou me niet verbazen als hij uit het verhaal verdwijnt om van een afstandje, met een flink glas wijn te kijken hoe de rest van Westeros elkaar afmaakt. Net als wij dus, eigenlijk.

Melissandre

Ze weet dat het eraan komt, ze heeft haar eigen dood al gezien. Of dat erg binnenkort is weet ik niet, maar het zou zomaar kunnen dat dit het einde is van Melissandre. Simpelweg omdat ook haar verhaal wel klaar is. Ze heeft het vertrouwen in zichzelf deels verloren, en weet zelf ook wel dat ze niet veel meer te doen heeft. Of we haar überhaupt nog gaan zien, valt zelfs te betwijfelen.

Sansa/Arya

Er werd gespoiled dat er een belangrijke Stark zou doodgaan. Nu zijn er daar niet veel meer van over (althans, relatief gezien valt het nog mee). Nu John van huis is en Arya en Sansa tegen elkaar worden opgezet door Littlefinger zou het me niet verbazen als er daar iets mis gaat. John hebben we nog nodig voor het verbinden van Noord en Zuid, maar Arya en Sansa hebben allebei op dit moment geen heel groot belang voor het verdere verloop van het verhaal. Dat zou wel weer kunnen gebeuren, en ik zie Sansa graag op de troon maar het blijft Game of Thrones, dus het zou me niet verbazen als ze die niet meer ziet. Dat Arya Sansa vermoordt of andersom lijkt me een te grote stap voor beide personages, maar met Brienne die niet in de buurt is om de boel te sussen, is een grote confrontatie onvermijdelijk.

Dat we zo hunkeren naar bloed maakt ons natuurlijk niets meer dan een toeschouwer bij Ned’s executie. Maar goed… Wie denk jij dat er dood gaat?